Home » Авторски страници

Ще се пенсионираме ли някога в Америка?

2012.01.26 2 коментара
Spread the love

Част Първа

Не си ли задаваме този въпрос доста честичко напоследък и, поклащайки глави с недоумение как точно ще постигнем това, се споглеждаме и сменяме темата на разговора. Защо ли? Може би, защото е един много неудобен и незнаен за нас топик, който предпочитаме да прескочим. За да не трябва да си признаем, че или нямаме достатъчно информация за него, или очакваме случайно някакво чудо да стане и един ден да можем да живеем финансово осигурени, без да вложим никакви усилия и да спестяваме за това точно в този икономически “неудобен” момент. Ако трябва да съм напълно честен с всички вас, нямам точния отговор на този въпрос от гледна точка на нашата народопсихология като българи, но имам доста информация, която в последните седмици много мои приятели и клиенти ме помолиха да изложа и да споделя по темата за пенсионното осигуряване в Америка пред всички вас, драги читатели.

Пенсионното осигуряване в Америка в момента претърпява една интересна метаморфоза, над която наистина си заслужава да фокусираме вниманието си в следващите редове. Основната част от хората в Америка се надяват на така нареченото Social Security (социално пенсионно осигуряване), което да може да им носи така нужните пари за погасяване на техните нужди с течение на времето, през което те ще бъдат в пенсионна възраст. Всичко звучеше добре допреди около седем или осем години, когато се установи, че този пенсионен план евентуално ще “пресъхне” с течение на времето. Главната причина за това е най-многобройното поколение американци досега живяло някога, носещи името baby-boomers, които наброяват над 80 000 000 пенсионери и потенциални такива в следващите 15 години, без да броим всички останали имигранти, които ще се пенсионират в този същия период от време.

През месец януари в далечната 1937-ма година американското правителство за пръв път дава път на социалното пенсионно осигуряване (Social Security). Икономическата ситуация в страната е била в разцвета си след Великата депресия, започнала през 1929-та, и Рузевелт започва реформите в много сфери на икономиката. Нека уточним нещо важно, което трябва дебело да се подчертае – социалното пенсионно осигуряване (Social Security) никога не е било предвидено да бъде основният пенсионен фонд за пенсионерите. По това време големите компании и фабрики за производство са имали собствени пенсионно осигурителни пенсии, които носят наименованието “corporate pension plans”, и единствено работодателят е отговорен всеки работник в този фонд да има събрани достатъчно пари за пенсиониране.

С течение на времето икономиката на страната се стабилизира и хората насочват част от спестяванията си в стоковата борса, за да имат шанса да участват със собствен дял в големите американски корпорации и следователно да получат частица от тяхната печалба, във вид на дивиденти и растежи на цената на акциите, които притежават. През 1978 г. Конгресът въвежда така наречения 401К код в кодовата книга на таксовата си дивизия, с която всички сме запознати, наречена IRS, и по този начин стимулира повече инвестиции в стоковата борса от страна на компании и техните работници и инвеститори. В замяна на парите вложени в пазара и икономиката, правителството на САЩ опрощава таксите на тези пари до момента, в който тези пари започнат да се използват по време на пенсионна възраст, или точно описаната 59 и 1/2 години. След навършване на тази възраст тези пари могат да се използват свободно, но печалбите, натрупани през годините, както и парите, които са били предпазени от таксация (предимно заради това, че са били удържани директно от gross income или от чека ви преди да се обложи с данъци) ще бъдат таксувани в зависимост от това в коя таксова категория попадате, базирано на дохода, който получавате.

След възхода на стоковия пазар в последните 40 години, през 1986 г. се дава началото и на други две алтернативи за пенсионно осигуряване, наречени Traditional IRA и Roth IRA, а абревиатурата IRA означава: индивидуален пенсионен акоунт (individual retirement account). Именно тези два вида акоунти дават страхотното преимущество за инвестиции на пазара с цел печалби и намаляване на данъците, които ще се плащат на тези пари по време на пенсиониране, което дава на нас шанса да запазим голяма част от печалбите си в собствените си джобове.

Следващата седмица ще продължим тази така интересна за много наши сънародници тема като дискутираме в детайли преимуществата и недостатъците на социалното пенсионно осигуряване (Social Security) и корпоративните пенсионни планове, които за съжаление в последните пет години са на изчезване. Също така ще разгледаме по-отблизо така наречените 401k, Traditional IRA и Roth IRA, и ще видим къде, как и кога е най-добре да спестяваме и инвестираме в тях.

Ако намирате информацията за полезна, чувствайте се свободни да я разпространявате сред приятели и познати, които също биха искали да знаят как да работят с парите си по-ефикасно.

За въпроси и идеи можете да пишете или да се обаждате на директната ми линия: 224-522-2413 или да пишете на директната ми електронна поща:  [email protected]м.

Ангел Сапунджиев, създател на www.MyOwnMoneyCoach.com

2 коментара »

  • ADRIANA NIKOLOVA said:

    blagodaria za zennata informazia,shte ochakvam s netarpenie sledvashti novini, naistina, nemam dymi. kolko vi blagodaria
    Predi nekolko meseza publikuvaxte i dryga polezna informazia otnosno incom return taksite, mai beshe napisana ot Tomislav Georgiev. Mai sega my e vremeto ako moje da ya pyblikyvate otnovo-tarsix ia v arxiv, no….
    pojelavam zdrave i poveche povodi za radost na ekipa na eurochicago

  • Ангел Сапунджиев said:

    Радвам се, че Ви харесва информацията и, че най-важното е намирате за полезна. Аз съм автора на статията и искам да ви благодаря за хубавите думи и моля Ви, ако имате някакви въпроси да се обърнете на горе-посочения телефон или имейл, с удоволствие ще се радвам да ги отговоря. Допълнителна информация може също да прочетете на личната ми страница, която е следната http://www.MyOwnMoneyCoach.com . Приятна вечер и хубав остатък от седмицата!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.