2024-04-19

1 thought on “Национален протест срещу добива на шистов газ, София и други градове, 14 януари 2012 г.

  1. Информация на „Труд“

    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1186152

    „ГЕРБ ще одобри налагането на мораториум (временна забрана) на проучванията и добива на шистов газ в България.

    Това ще стане на извънредно заседание на парламентарната комисия по икономическа политика в понеделник, съобщи за “Труд” зам.-председателят на групата на управляващите в Народното събрание (НС) Валентин Николов.

    Въпросът е бил обсъден в петък късно вечерта на среща между парламентарната председателка Цецка Цачева и зам.-шефа на ГЕРБ с представители на “Гражданска инициатива за забрана на шистов газ”. За подобно развитие намекна и премиерът Бойко Борисов. Също в петък той коментира: “В момента в парламента има мораториум върху темата шистов газ – толкоз. След като има опасност за околната среда, да не се допуска.”

    Новината за предстоящото налагане на мораториум съвпадна с кулминацията на няколкомесечната кампания срещу добива на шистов газ в България. Хиляди граждани излязоха вчера на протест в 12 града с искания депутатите да наложат мораториум, а по-късно и закон за забрана на технологията хидравлично разбиване на скали, която се използва. Опасенията им са, че методът е опасен за околната среда и може да отрови подпочвените води.

    На заседанието си в понеделник икономическата комисия ще обсъди проекти на БСП, “Атака” и Яне Янев за забрана на добива на шистов газ у нас. Според Николов управляващите ще подкрепят предложението на лидера на РЗС.

    Съпредседателят на СДС и шеф на икономическата комисия Мартин Димитров също потвърди, че в понеделник най-вероятно комисията ще одобри проекторешение за мораториум за шистовия газ. Идеята обаче е да се ограничи конкретният метод за проучвания, предложен в България, но не и проучванията и добивът на шистов газ изобщо. Ако мораториумът е по-строг, десните вероятно ще гласуват “въздържал се”.

    Според източник на “Труд” следващата седмица екоминистерството ще вкара чрез депутат от ГЕРБ промени в Закона за подземните богатства. В него ще бъде записано, че за всички сондажи за нефт с дълбочина над 1000 метра ще се иска задължителна оценка на въздействието на околната среда. При оформянето на текстовете управляващите щели да се съобразят с предложенията на еколозите.

    Сред най-големите страхове на природозащитниците е, че при добива на шистов газ се използва коктейл от опасни химикали. “Тези химични продукти са търговска тайна и по нашето законодателство фирмата, която извършва проучването, не е длъжна да ги обяви”, алармира Мариана Христова пред БНР. Енергийният експерт Христо Казанджиев й опонира, че същите химикали се използват масово във фармацията и хранително-вкусовата промишленост.

    Христова цитира информации за замърсяване на вода от кладенци в Полша от проучвателни дейности за шистов газ. Казанджиев отговори, че досега няма научно установен случай на замърсяване просто заради добива. Описаните официално случаи в САЩ, където тази технология се използва най-много, са в резултат на неспазване или пропуски на изискванията за проучване или добив, добави той.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *