Home » Авторски страници

Десетото българско училище във Великобритания отвори врати в Норич

2012.01.11 Един коментар
Spread the love

На 8 януари 2012 г. в Източна Англия българското училище „Д-р Петър Берон”, десето по ред във Великобритания, отвори врати за малките ученици от Норич и Норфолк.

Петнайсет българчета и деца от смесени бракове на възраст от 4 до 10 години влязоха в първия си български клас. Училището е разположено в клуба на организацията Brige plus на улица Muspole номер19.

Училище ”Д-р Петър Берон” бе открито от негово превъзходителство г-н Любомир Кючуков, посланик на Република България, съпроводен от г-жа Валентина Александрова, дипломат в посолството, отговаряща за образованието. Специално за целта те пристигнаха в столицата на Източна Англия – Норич, графство Норфолк.

Скъпите гости бяха посрещнати с приветствия и цветя от деца, няколко млади майки и една не толкова млада жена от обществото “Българите в Норич и Норфолк”. Облечени в носии, жените поднесоха традиционната погача със сол и мед, за да е на късмет в идните дни. Питката, опечена специално от учителката Йонка Венедиктова, имаше осем части, за да отбележи тържествено деня 8-ми януари.

Г-н Кючуков преряза трибагрената лента и поздрави присъстващите от българска общност, сред които бяха не само родители, но и много други гости. Най-възрастната бе на 91 години, а най-малкото дете – на две годинки. Имаше и бъдещи майки. Всички отпразнуваха с глътка шампанско и вита баница събитието. А новите  ученици се сдобиха с играчки по техен избор.

Но най-ценният подарък, който получиха новите ученици, бяха българските букварчета и учебни материали – безценен  дар от директорката на училището при посолството г-жа Снежина Мечева. Донесени бяха лично от посланика и раздадени от г-жа Александрова.

Камбанен звън обяви началото на Първото българско училище в Норич „Д-р Петър Берон” и първият урок започна. Той се проведе в традициите на българското образование, познати ни още от „Под игото” и класа на Рада Госпожина. Това бе открит урок, в който деца и родители се запознаха с живота и дейността на патрона на училището д-р Петър Берон, със значението на неговия „Рибен буквар” и ролята на българската азбука. Децата нарисуваха своите първи представи за символа на училището и ги подариха на посланика.

На откриването присъстваха и обществени дейци от Норич, спонсори и приятели на България като г-н Па Муса Джобартен – координатор на организацията „Бридж плъс” и ръководител на обществото на етническите групи в Норфолк, г-жа Паола Коломбо и г-ца Амрита Кулкани – мениджъри в организацията „Майнд”.

Щастливи сме, че едно ново българско начало в Източна Англия започва с толкова желание и грижа от всички.

На добър час, мили дечица от Норич!

Радвайте ни с вашите успехи. Вярваме, че ще стигнете далеч.

 

Д-р Клери Костова–Балцер,

основател и организатор на училището

One Comment »

 • Todor Kolev said:

  Здравейте,
  Ние сме галерия ГАЛАС АРТ Стара Загора.
  В момента промотираме нашият сайт ARTCONTESTOR.com.
  Това е сайт за детски конкурси по изобразително изкуство.
  Нашата цел е да достигнем до всички деца на България, независимо от етноса им и от това в коя държава са родени или живеят.
  Ние създаваме място за изява на всички малки таланти…и имаме за цел чрез сайта да промотираме най- добрите рисунки. След доокомплектоване от нас, ще изложим детските рисунки в галерията на сайта и от продажбите ще формираме фонд за да подпомагаме каузи на деца в неравностойно положение.
  Аз знам че има организации които експлоатират темата за децата в неравностойно положение…
  Този имейл не е спам.
  Ние сме основани в началото на 2013г. и за тази една година вече имаме участие на Cambridge City Art Fair 2013, 13-16 Ноември, гр.Кембрич, Великовритания…в началото на 2014г. успешно реализирахме конкурса ‘Леонардо – художника инженер’ .
  За да ни опознаете, разгледайте сайтовете ни
  ARTCONTESTOR.com
  и
  GALASART.com

  Ще се радваме ако запознаете децата във Вашето училище и техните родители с нашият сайт.

  Благодаря,
  Тодор Колев,
  галерия ГАЛАС АРТ
  +359 884 435 522

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.