Home » Авторски страници, Е-Списание

Брюксел разследва МВР по сигнал на Група във Фейсбук

2012.01.29 Няма коментари
Spread the love

Вчера се получи писмен отговор от Брюксел на петицията на Групата във Фейсбук ”Да защитим доблестния полицай от българското Министерство на вътрешните работи!”, с която се поиска разследване на огласените през 2011 г. факти от полицая Константин Иванов за разпореждане в МВР: чрез предоставения специален списък полицаите по контрол на пътя да не спират за проверка колите на дарителите на МВР.

Ето пълният текст на полученото писмо от Брюксел, подписано лично от Erminia Mazzoni, председател на комисията по петиции към Европейския парламент: “Бих желала да Ви уведомя, че комисията по петиции разгледа Вашата петиция и реши, че повдигнатите от Вас въпроси са допустими съгласно Правилника за дейността на Европейския парламент, доколкото съдържанието на петицията попада в сферите на дейност на Европейския съюз. След като пристъпи към разглеждане на петицията КОМИСИЯТА РЕШИ да се обърне към Европейската комисия с молба за извършване на предварително разследване по различни аспекти на проблема. Комисията по петиции ще продължи разглеждането на Вашата петиция, веднага след като получи необходимата информация. Ще бъдете своевременно уведомен за всяко последващо действие относно Вашата петиция.”

Петър Пенчев, създател на Групата във Фейсбук, коментира: “След отказа на Софийска градска прокуратура да образува досъдебно производство по случая – с мотива, че прекият началник на полицая К. Иванов бил отрекъл съществуването на този списък, остава да се надяваме Брюксел да разкрие истината за скандалните дарения в МВР и наличието на явен конфликт на интереси. При скорошното изявление на говорителя на Европейската комисия Марк Грей, че всяко дарение за МВР е неприемливо – независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности, ние като граждани се притесняваме конкретно от разкритата от полицая корупционна практика, защото при нея пряко е бил застрашен живота на обикновените шофьори и пешеходци – българи и гости от чужбина, поради опасната безнаказаност на пътя за приближените до властите политически олигарси.” Надяваме се, че с това разследване Европейските институции ще успеят да разкрият и другите незаконосъобразни дарения в МВР, за които се заговори в България след огласеното от доблестния полицай, напуснал “доброволно” службата си, допълва Пенчев.

Информация на http://politkovskaya-bg.blogspot.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.