Home » Избрано

Новоназначени генерални консули на България в САЩ посетиха БТПП

2011.07.29 Няма коментари
Spread the love

В Българската търговско-промишлена палата се проведе среща на председателя г-н Цветан Симеонов с двама новоназначени консули на България съответно в Лос Анджелис, г-н Марин Димитров и в Чикаго г-н Симеон Стоилов

GenKonsul001

Новите консули споделиха своите очаквания и намерения за предстоящия им мандат. Двамата ще покриват голяма част от територията на САЩ, като това е добра предпоставка за възможности за обмяна на икономическа информация от взаимен интерес между фирми от двете държави. Председателят на УС на БТПП г-н Симеонов представи информацоионните възможности в дейността на БТПП и предимствата от включването на специална арбитражна клауза в договорите.

Американски фирми имат възможност да изпращат запитвания свързани с различни икономически или правни въпроси, на които БТПП ще дава в много кратки срокове пълни и изчерпателни отговори.

Нека припомним, че тази седмица Председателят на УС на БТПП гостува в БНТ при Марио Гаврилов и съобщи решението на Палатата, че oт тази година БТПП започва да класира и да награждава български търговски представители зад граница, които имат най-голям принос за достъп на разнообразни български стоки на чуждите пазари, за привличането на инвестиции и за увеличаването на потока от туристи. Оценката на един търговски представител трябва да започва от границата 100 милиона евро износ – каза председателят на БТПП.

Палатата разглежда работата на съветниците в българските задгранични служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) като важен фактор за увеличаване на българския износ и за привличането на инвестиции. Затова анализите на Палатата препоръчват оценките за работата на тези съветници да бъдат в зависимост от това колко се е увеличил експорта към съответната страна и колко инвестиции са били привлечени за периода на техния.
Ние правим доста усилия, за да облекчим тяхната работа , като изготвиме за втори път със съдействието на МИЕТ брошурата „България в цифри” (Bulgaria in figures 2011), която улеснява тяхната работа по представянето на българската икономика.
Издаден беше поредния – десети каталог на българските износители, а всяка година се събира информация за над 5000 счетоводни отчета и изготвя класацията Топ 100 на най-успешните български фирми една година преди националната статистика и с индивидуалните данни за фирмата по обективни международно признати критери.
В представения Търговски каталог 2011 е включена подробна информация за възможностите за инвестиции в индустриалните зони.
БТПП продължава да захранва с анализи и оказва съдействие за пряк контакт на заинтересуваните от съответната страна български фирми със съветниците в задграничните служби по търговско-икономическите въпроси.

Автор: Васил Чобанов
Пресцентър на БТПП

Симеон Стоилов (на преден план) и Марин Димитров

Генералните консули - Симеон Стоилов (на преден план) и Марин Димитров

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.