Home » Избрано

Интелектуалци призоваха посланик Джеймс Уорлик да бъде отзован

2011.05.19 Един коментар
Spread the love

В писмо до премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов общественици и интелектуалци от Клуб „1 ноември“ призовават да бъде отзован посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

„От началото на своя мандат посланикът на Съединените щати у нас се е отдал изцяло на трескава координираща и субординираща работата на всички държавни персони и институции дейност. Той раздава съвети, поставя оценки, напътства, коригира, открива обекти, снима се във филми, участва в заседания, грубо лобира за техни фирми, припомня миналото, сочи бъдещето, поощрява, порицава“, пише в писмо на клуб „1 ноември“ до премиера Борисов и външния министър Младенов. „Господин амбасадорът дори си позволи – с мълчаливото съгласие на гостоприемните туземни управници – да издигне и открие тържествено паметник на свалените през Втората световна война от доблестните защитници на родното небе американски летци – всъщност убийци на повече от 2 000 цивилни български граждани, срутили една трета от сградите в столицата и пръснали из софийските поля сърдечни подаръци за българските деца – играчки с взривни устройства. Имперското поведение и недостигащото възпитание на висш дипломат е абсолютно неприемливо и в световната практика обикновено завършва с преждевременното отзоваване на безпардонно надскочилия границите на добрия тон и на договорените пълномощия нахалник. Властта в България обаче демонстрира унизително послушание. Което ни дава основание да се съмняваме дали, улисани в оцеляването от кризата, не сме пропуснали – след виртуалното намерение да бъдем 16-та република на Съветския съюз и реалното трансформиране в 27-ма членка на Европейския съюз – благосклонното ни приемане за 51-ви американски щат! Ценим високо безспорния принос на Съединените щати към развитието и усъвършенстването на модерната цивилизация, но държим вашингтонската администрация и официалните й представители да се съобразяват с народната воля и държавния суверенитет на своя лоялен партньор и съюзник!“, пише в писмото на клуб „1 ноември“ „В името на защитата на националното достойнство и авторитета на 13-вековната българска държава ние, членовете и симпатизантите на Клуб „1 ноември“, настояваме при спазването на съответния протокол Н. Пр. Джеймс Уорлик да бъде отпратен по живо по здраво към родината си, където едва ли би намерил подходящи условия за разгръщане на подобна генералгубернаторска активност и където тази активност не би му донесла каквото и да било обществено признание!“, заявяват от „1 ноември“ в писмото си, подписано от председателя на клуба проф. Николай Василев. /БНР, БГНЕС/

One Comment »

  • Kалин said:

    Сигурно, това което казват „общественици и интелектуалци от Клуб „1 ноември““, че е правил послъникът на САЩ в България Джеймс Уорлик е истина. Като българин живеещ в Америка отдавна мога да кажа едно – няма опасност България да стане 51-ви американски щат, защото името на България е тотално неизвестно за 90% от американците. Това, което в момента прави Джеймс Уорлик заедно с посланичката в САЩ Елена Попторова, а именно обиколката им из Щатите под надслов „САЩ – България – изграждане на мостове чрез бизнес“ (Building Bridges Through Business) е от много по-голямо значение за България, за нейния имидж и за нейното бъдеще отколкото всичко направено в миналото изброено в писмото. Много неподходящ е според мен моментът за него.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.