Home » Избрано

Уорлик: Две правосъдни системи в България – за богати и за другите

2011.04.07 Няма коментари
Spread the love

В България има две правосъдни системи. Едната е за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата – за обикновените българи, каза посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

Посланикът отправи тези критики към съдебната система на кръгла маса на тема „Националната сигурност – стратегически обхват на престъпността“, организирана от асоциация „Джордж Маршал – България“, съобщи „Дарик“.

Джеймс Уорлик подчерта, че националната сигурност не се отнася само до военната отбрана, а до престъпността, организираната престъпност и способността на обществото да се бори с нея. Едно от притесненията за България в този смисъл е, че страната ни има две правосъдни системи.

Първата посланик Уорлик определи като съдебна система за богатите, властни и влиятелни хора, и благодарение на нея те се разхождат свободно по улиците, докато повечето българи вече не искат да търпят това.

Втората правосъдна система е за обикновените хора. Голямото предизвикателство пред България е да установи върховенство на закона, която да гарантира, че няма двоен аршин в правораздаването, подчерта Уорлик. Той заяви още, че това е необходим инструментариум, който да включва на първо място ефективно МВР, което не само да извършва необходимите арести, но и да гарантира правата на гражданите и да събира годни за съд доказателства. На второ място е необходима ефективна прокуратура и на трето – способна и честна съдебна система, която да издава ефективни присъди. Американският посланик коментира, че правителството има политическа воля и е поело ангажимент за създаване на специализирани звена, които да осигурят ефективна връзка между тези институции, но засега борбата с организираната престъпност не е на необходимото ниво.

Посланик Уорлик посъветва и да се обърне сериозно внимание на българския закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и даде пример с Германия и Швейцария, които имат изключително силно законодателство за замразяване авоарите на престъпниците. В САЩ пък не е необходимо да има влязла в сила присъда за това, а има процедура по гражданска конфискация и имуществото се запорира, а ако не се докаже престъпление, авоарите се размразяват и връщат на лицето.

http://www.24chasa.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.