Home » Избрано

Кой управлява България?

2011.04.07 Няма коментари
Spread the love

Източник: Гласове

Кой управлява България? Този въпрос става все по-актуален след последните скандали около проекта „Белене“.

Първо икономическият министър Трайчо Трайков заяви пред медиите, че шефът на НЕК Красимир Първанов е подписал важен документ, който задължава България да се разбере с Русия за цената на атомната централа до 1 юни и затова ще го уволни.


Рано сутрината на другия ден, бившият военен и настоящ външен министър Николай Младенов от ефира на БТВ с категоричен тон, обяви действията на Красимир Първанов за повече от пробив в националната сигуронст на страната и добави: „Това е боклук. Човек, който си позволява да подпише нещо, което му е изрично забранено от министъра, няма място да работи никъде в българската държава.“


Няколко часа след гръмкото изказване на външния министър премиерът Борисов, по време на заседание на Министерски съвет каза, че Първанов е координирал действията си с вицепремиера Симеон Дянков и е спасил България от налагане на финансови санкции заради поети и неизпълнени ангажименти към Русия.

За да бъде още по-категоричен, след заседанието на Министерски съвет министър-председателят предупреди министър Трайков, че му прави второ и последно предупреждение за уволнение заради това, че е говорил прибързано. С други думи, защото е информирал обществеността за хода на преговорите за АЕЦ „Белене“. Истината е, че ако Трайков не беше „прибързал“, вероятно изобщо нямаше да разберем за скандалния анекс.

Първото предупреждение към Трайков беше, когато последният се осмели да се усъмни, че руският монополист „Лукойл“ завишава изкуствено цените на горивата и да информира гражданите за мнението си. Тогава босът на „Лукойл“ Валентин Златев изпрати съобщение до медиите, в което по безпрецедентен начин и с ироничен тон се подигра на икономическия министър.

Действията, които премиерът Борисов предприе след скандалното писмо на Златев бяха следните:

– Веднага предупреди министъра си, че ще го уволни.

– Отстрани Трайков от преговорите за цената на горивата с „Лукойл“, въпреки че пробелмът е точно в ресора на министъра на икономиката и енергетиката.

– По време на преговорите направи отстъпки на Златев за следващите две години, които бяха определени от редица икономисти и политици, като недопустима помощ за „Лукойл“.


Малко след скандала между Златев и Трайков, изтече информацията, че олигархът е присъствал на преговорите за АЕЦ „Белене“, които българската делегация начело със зам.-икономическия министър Марий Косев водеше в Москва преди няколко седмици.


След като информацията за знаковото присъствие на Златев беше разпространена, Марий Косев обясни, че олигархът е бил на преговорите от страната на руската компания „Росатом“, която ще строи атомната централа в Белене. Борисов пък изобщо не каза и дума по темата.


Но нека се върнем към фундаменталния въпрос, „кой управлява България“.

Веднага след като министър Трайков обяви уволнението на Първанов, босът на енергийното лоби в България Богомил Манчев заяви, че уволнението на Първанов е грешка. Малко след това шефът на НЕК само с няколко медийни изяви показа каква е субординацията (тази дума премиерът Борисов употреби на няколко пъти вчера) в държавата.

След като беше обвинен в национално предателство и пробив в националната сигурност, още преди премиерът Борисов да е взел отношение по въпроса, Първанов свика пресконференция. На нея с категоричен до арогантност тон, той заяви, че договорът, който е подписал е добър за България и че няма да позволи да се превърне в „бушон“.

След това започна развръзката.

Пръв премиерът Борисов повтори думите на Първанов и се скара на министър Трайков, че е предизвикал скандал. След това думите на шефа на НЕК бяха повторени и от вицепремиера Симеон Дянков, който призна, че бил информиран от Първанов за подписването на договора.


Така се оказа, че единствените хора, които не са знаели какви ги върши Първанов с руснаците са прекият му началник Трайчо Трайков и храбрият външен министър Николай Младенов.

Развръзката за тях беше доста неприятна.

Ден след като беше обявен за национален предател,  Първанов се яви на бял кон в студиото на БТВ и първо обвини Трайчо Трайков, че не може да носи отговорност, а след това каза по адрес на външния министър Младенов, че изказването му показва какво е нивото на политиците в България.

Резултатът от думите на държавния чиновник беше следният: Трайчо Трайков замълча, а Николай Младенов обясни, че думите му не са били насочени към шефа на НЕК, а към средата, в която съществуваме.

По този начин двама от най-важните министри в правителството предпочетоха да козируват на началника на НЕК.

Другият изход за тях беше да подадат оставки и да спрат да участват в престъпното правителство, което очевидно се управлява не от Бойко Борисов, а от Красимир Първанов. И ако достойният изход от ситуацията след извинението на Младенов, за външния министър вече е затворен, то мълчанието на Трайков все още му дава възможност да излезе с вдигната глава от едно иначе провалено управление.

http://www.glasove.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.