Home » Авторски страници

Градът с най-много художествени галерии

2011.04.14 Няма коментари
Spread the love

Кармел край Морето (Carmel by the Sea) в Калифорния е малък град с около 4,000 души, но много известен сред културната интелигенция. Той е може би най-наситеният град с художествени галерии в света. Една галерия се пада на всеки 60 жители от града. Кмет на града бе известният киноартист Клинт Ийстуд (Clinton „Clint“ Eastwood).


Aвтор: Петър Атанасов

Преди около сто години, след земетресението в Сан Франциско, голяма част от групата на интелектуалците в града начело с Джек Лондон са се преместили в Кармел. От тогава до сега градът е известен с много културни прояви. Много видни личности от миналото са живяли или пребивавали за известно време в Кармел. Между тях са Синклер Луис, Чарлс Линдберг, Джордж Гершуин, Чарли Чаплин, Джон Стайнбек, Чеслав Милошч, Анжел Адамс, Владимир Ашкенази и т.н.

В музиката Кармел е известен с своя Бах фестивал, сега в новата сграда на Сънсет Сентър с великолепна акустика. Всеки май и юни има скулптурна изложба на открито в парка. Споменавам само малка част от многобройните културни събития.

Carmel

Кармел е разположен на южната страна на полуостров Монтерей. На север е големият град Монтерей с известната улица Канъри Роу, описвана толкова добре от Джон Стайнбек. Той е живял в Салинас, който е наблизо и е прекарвал много от своето време в тази околност. По скоро в баровете, в които се разказвали интересни истории. Сега много от оригиналните сгради са запазени и са в добра форма. Има добри хотели, ресторанти и барове, както и изключителния аквариум, където може да се види голяма част от обитателите на океана в естествената им среда, в грамадни стъклени резервоари високи колкото два или три етажа. В аквариума и извън него в залива могат да се видят моржове и отъри, които отварят с чукане хванатите големи миди и ги  и ядат. В пристанището предлагат ловене на риба в окена. С рибарско корабче и зонар се намират стадата от рибите, после по високоговорителя се казва на каква дълбочина да се пуснат въдиците. Всички въодушевено въртят машинките и макарите, а щастливците предават в кухнята хванатата риба – когато напускаш рибарското корабче я получаваш опакована и изчистена за готвене. Просто рай за рибарите. А тези, които нищо не са хванали, я намират в многото ресторанти в подходящи компании и напитки.

Между Монтерей и Кармел са намира известният курорт Пебъл Бийч, където в затворен комплекс се намират вили и хотели посещавани от знаменитости от целия свят. Тук се провеждат шампионати по голф, международни конференции и много бизинес сделки. Филмовата индустрия също е представена и е в центъра.
Пебъл Бийч има население около 4000 души, но не е град, а частна компания, която подържа хотелите и дава под наем вилите. Клинт Йистуд има част от нея и е в управителния съвет.
Мястото е пълно с история. Много от филмовите звезди като Кларк Гейбъл, Елизабет Тейлър и други са се подвизавали в тези околности. Личности като Чърчил, и почти всички президенти през последните сто години са били тук.
Брегът е скалист с изключително интересна конфигурация. Населен е с много птици, които ловят риба от океана и кацат по скалите. Огромният парк е пълен с редки дървета от целия свят. През парка има красив живописен път дълъг 25 километра. Тук са снимани много филми, а някои сцени са влезнали в световната класика.

Една ограда разделя Пебъл Бийч с Кармел – градът на около 65 галерии, в които излагат близо хиляда художника от целия свят. Тук може да се намерят Сезан и Шагал, Дали и Пикасо. Скулпторът Ричард Макдоналд имаше собствена галерия, но напоследък я затвори.
Не липсват и българи, които са се проявили и в САЩ. Квартет Аврамов и „Българските гласове” са изнасяли концерти в Кармел. Сред завършилите Софийската художествена академия са скулпторката Ана Далчева, която излага с успех повече от двадесет години. Скулпторът Лъчезар Бояджиев се появи за кратко време, а напоследък художничката Роза Гонева излага живопис в галерия Авалон. Рисунки на Христо Явашев също се появяват понякога. Тук предлагаха само за колекционери специалната монография, близо половин метър висока и със 750 страници, посветена на творбите на Кристо и Жан-Клодс номерирана в ограничено издание от 1000 бройки на три езика. Всяка книга носи неговия саморъчен подпис.
В Кармел има и други десетки художници от Източна Европа. Тенденцията в тези галерии е по-консервативна. Базират се на здрав рисунък, майсторство и класически материали. Липсват по-вечето псевдо-революционите и шокиращи художници, отричащи естетиката, като Марсел Дюшамп и други, които излагат в Ню Иорк, Лондон и Париж в известни галерии с много шум и реклама и с посетители по-малко от пазачите в галериите. Даже нашумелия Дамиен Хърст не проникна в Кармел. Неговият повик за новите-стари майстори е всъщност изпълнен в Кармел, още преди критиката му за текущите „псевдо модерни открития в изкуството”.
Тук може да се намери бижутерия, която по своите художествено изпълнение и цени надминава даже бижутерията на известната улица Родео в Бевърли Хил.
Между местните български жители е Явор Бачев – филмов продуцент и търговец на вина.
В същност при последното преброяване са намерени само 35% постоянни жители. Много от собствениците на къщите ги използват само за сезонна или временна почивка, а много от работещите в ресторантите и хотелите живеят в други по-евтини градчета. Улиците са пълни с туристи от цял свят.

Следват снимки и кратко филмче за плажа на Кармел.

.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.