Home » Избрано

Турция ще гради архив на Османската империя

2011.02.05 Един коментар
Spread the love

Проектът е на стойност 165 милиона турски лири

В Истанбул се изгражда голям и съвременен национален център за съхранение на османските архиви.

Проектът е на стойност 165 милиона турски лири и е на Службата за жилищно строителство към Министерския съвет, предаде БТА. Центърът, който се нарича Сити за националните архиви, се изгражда на площ от 9 хектара.

Директорът на службата Ердоган Байрактар, който представи проекта на пресконференция, каза, че новият архивен център ще бъде оборудван със системи, гарантиращи опазването на документите от атомни, биологически и химически опасности.

В турските архиви има над 100 милиона документи за османската епоха. В тях се съдържат сведения, отнасящи се до миналото на 38 страни, между които са балканските държави и България.

actualno.com

One Comment »

  • Ник said:

    В подобен случай всяко разумно образователно министерство в тези 38 дьржави увеличава неколкократно приема на студенти в специалностите Арабистика и Османистика, за да не се наложи населението й отново да изживее турското си робство в сьвременен вариант.

    Нещо повече: сьздава полукласически гимназиален курс с форсирано изучаване на арабски език (до Ататюрк в Османската империя цялата бюрокрация се води на арабица).

    Дали нашите дебелоглавци ще реагират адекватно? Като са ни лишили от елементарна вьзможност да влияем на грядущите сьдбоносни сьбития, остава ни само да гледаме „сеир“…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.