Home » Е-Списание, Избрано

Ромпой впечатлен от напредъка на България за Шенген

2011.02.23 Няма коментари
Spread the love

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, заяви пред президента Георги Първанов, че унгарското председателство на ЕС остава силно ангажирано въпросът за присъединяването на България към Шенген да бъде решен в скоро време. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой

На срещата с президента Ван Ромпой посочи, че е силно впечатлен от постигнатия от страната ни напредък по изпълнение на критериите за членство и отбеляза, че остават някои въпроси, но е получил уверение, че те ще бъдат решени в срок.

Президентът Първанов подчерта, че на проведеното вчера заседание на КСНС е постигната единна позиция на всички институции по заключителните действия за влизането на България в Шенген. Държавният глава каза и, че извършеното до момента за изпълнението на Шенгенските критерии дава основание решението за присъединяване да бъде взето в рамките на унгарското председателство. Той добави, че до средата на март страната ни ще изпълни техническите критерии за членство. Георги Първанов потвърди принципната позиция на България, че присъединяването към Шенген следва да се основава на изпълнението на критериите за членство в зоната и не трябва да бъде обвързвано с Механизма за сътрудничество и оценка.

Освен присъединяването ни към Шенген на срещата са били обсъдени и перспективите пред енергийната политика на ЕС, Пакта за конкурентноспособност, Източното партньорство. Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, при пълно изпълнение на всички изисквания, обаче си остава приоритет на унгарското председателство.

Това потвърди Ван Ромпой и след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. Той поздрави българското правителство за усилията, които е положило и за решимостта му да постигне целите за влизане в Шенген.

Двамата обсъдиха икономическата и финансова ситуация в ЕС.

Еврото е валута, която има здрава основа по отношение на инфлацията и платежния баланс и ще остане силна валута, заяви Ромпой. По думите му, нужно е повече сближаване по отношение на конкурентоспособността, устойчивите пенсионни системи и строгите бюджетни правила във всяка една страна от ЕС. Ромпой каза и, че България, както и другите страни, които не са членки на Еврозоната, ще бъде поканена да участва в консултативен процес по новите инициативи за икономическа координация. „Ние отбелязваме много голям напредък по отношение на координацията, както по отношение на бюджетните правила, така и на пенсионните системи и фискаланата дисциплина. Поздравяваме България, че следва този дневен ред на икономическа координация и фискална дисциплина, което ще я доведе  до ЕРМ 2“, заяви Ромпой.

Той съобщи и, че премиерът Борисов го е информирал за впечатляващите, по думите му, усилия на правителството за изпълнение на необходимите условия по Шенген. По оставащите въпроси премиерът ме увери, че българското правителство полага всички необходими усилия, отбеляза гостът. Ромпой е информирал премиера, че интегрирането на ромите е също приоритетен за Европа. Този въпрос ще бъде обсъден на заседание на Съвета през юни, добави той.    Черноморският регион е зона на огромни възможности за повече участие на ЕС, каза още Ромпой. Повече участие на ЕС в този регион не е само желателно, то е необходимо, коментира той.

По отношение на южните съседи на ЕС председателят на Европейския съвет каза, че евросъюзът има интерес реформите да доведат до устойчива стабилност на базата на уважение и зачитане на демократичните ценности, човешките права и фундаменталните свободи, а оттам и до по-добра регионална сигурност.

Премиерът Бойко Борисов увери своя гост, че присъединяването на България към Шенген тази година няма да ни отпусне. Напротив, вземането на подобно решение през юни ще ни насърчи още повече да изпълняваме своите ангажиментите по опазване на външната граница на ЕС, каза Борисов и добави, че и в момента това е една от най-добре опазваните европейски граници.

Министър-председателят отбеляза, че емиграционният натиск, който се очаква, ще бъде допълнително в тежест на българската държава, но ще го поемем със своите структури и с увеличения щат на Гранична полиция.  Надяваме се това да бъде толерирано при вземането на решение в ЕС, добави Бойко Борисов. Последната проверка е на 24 март и аз съм убеден, че всички технически доклади ще ни бъдат изрядни, каза още премиерът.

vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.