Home » Авторски страници

НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ…

2011.01.21 Няма коментари
Spread the love

Автор: Д-р Георги Чалдъков*

В Face Book открих призив за подкрепа на световноизвестния учен МИЛЕНА ПЕНКОВА – най-младата професорка по невронаука не само в Дания. До ноември 2010 г. тя беше ръководител на Сектор по невропротекция в известния Panum Institute на Университета в Копенхаген.
Милена Пенкова е родена в Дания през 1973 г., майка й е българка, бащата – датчанин. През 2002 г. и 2006 г. тя беше гост-лектор на Биомедицинския форум във Варна. Тогава на въпрос на журналистка “Повече българка или повече датчанка се чувствате?”, Милена Пенкова отговори: “Родих се и израснах в Дания, но се чувствам българка. Затова и запазих фамилията на майка ми”(вижте “Доц. д-р Милена Пенкова от Копенхаген пред “Черно море”, интервю на Олга Боева, публикувано на 9 май, 2002).
През 2009 г. Милена Пенкова бе избрана за професор, датското правителство й присъди наградата за елитен млад учен. Но през 2010 г. колеги от Университета в Копенхаген я обвиниха в злоупотреба с пари от стипендия, получена от частна фондация, и фалшификация на резултати, изпратени за публикуване през юли 2010 г. в Journal of Clinical Oncology. На 29 ноември 2010 г. Милена Пенкова самостоятелно напусна Университета и започна да се бори за изчистване на името и престижа си.
Призивът в Face Book в подкрепа на Милена Пенкова е написан от българи, живеещи в Дания. Там срещнах една възхитителна мисъл, рядко изричана и изписвана в България: “Ние сме Българи и трябва да се подкрепяме. Това е единствения начин да оцелеем в Дания.”
Ето и една италианска подкрепа, публикувана в Copenhagen University Post, от д-р Марко Фиоре от Института по невробиология и молекулна медицина в Рим: “Това е подкрепа за МИЛЕНА ПЕНКОВА – чаровна млада жена, събрала в себи си високостепенен талант, удивителна отдаденост на невронауката и харизма (дар от Бога и от нейната майка) – тоест, всичко онова, което я превръща в прекрасна мишена на завист, натрупана в Копенхагенския университет. Напомняйки ми за “Има нещо гнило в Дания”, казано в “Хамлет”, действие I, сцена 4.”
И още една българска подкрепа: колеги и приятели от Българското дружество по клетъчна биология изпратихме Call to friendship (зов за приятелство) до колеги по света, работещи в престижни институти и университети по света. И написахме в Copenhagen University Post: “Ние се радваме на подкрепата на д-р Марко Фиоре. И желаем да я допълним със следното: много вероятно, защо не и очевидно, това е мръсна кампания срещу професор Милена Пенкова. Ние вярваме, че отговорните институции ще достигнат до истината, за която настоява Милена Пенкова, и така тя ще изчисти името си. Милена тряба да има много кураж и да разчита на силата на своите български корени в тази борба срещу завистта. Подкрепата на д-р Фиоре ни насочва и към въпроса: “Не чувате ли ехото на “има нещо гнило” у някои хора в Копенхагенския университет?” (перифраза от Шекспировия “Хамлет”). Моля, предайте им нашето послание: “Ние трябва да умеем да прощаваме таланта на хората”. И да знаем, че Grindadráp** не е академично явление!”
А на Българите, живеещи в Дания, написахме в Face Book:
Ние сме Българи и трябва да работим и да се подкрепяме – така ще оцелеем в България и по света!

_______________________________________
*Д-р Георги Чалдъков е председател на Българското дружество по клетъчна биология
**Така на Фарьорските острови наричат ловът, по-точно жестокото убиване на хиляди делфини и китове, примамвани в някои от заливите на Фарьорските острови – автономна област на кралство Дания. Ловът е забранен в континентална Дания, но Фарьорските острови си имат собствени закони и “култура”, които им позволяват да убиват тези интелектуалци.

——————————–

Сп. “Нейчър”: Скандали в Дания около изследователка с БГ име

37-годишната проф. Милена Пенкова вече подаде оставка от Копенхагенския университет след много обвинения в злоупотреба и фалшифициране

Известна в Дания невробиоложка, която е с български корени и име, предизвика сериозни скандали в научните среди на спокойната иначе страна.

37-годишната изследователка проф. Милена Пенкова вече подаде оставка от Копенхагенския университет след много обвинения в злоупотреба с пари от стипендия и фалшифициране на научни резултати.

Междувременно, администрацията на учебното заведение (University of Copenhagen) е упреквана в неглижиране на предполагаемите нарушения в продължение на почти 10 години.

Пенкова, която според медиите в страната е с майка българка и баща датчанин, отрича всички обвинения и застава твърдо зад научната си работа, която през 2009 г. възхвали самото датско министерство на науката.

Тя обаче е напуснала професорското си място в университета през декември с аргумента, даден пред сп. “Нейчър”, което разказва за скандалите под заглавие “Разследване за измама разтърси датски университет”, че иска да се отдаде изцяло и на спокойствие на “единственото смислено нещо в живота ми – научната работа”.

В отворено писмо, излязло на 22 декември, 58 датски учени призовават за прозрачно цялостно разследване на нередностите в кариерата на Милена Пенкова, които според тях заемат голяма част от нея. Подробности за пръв път бяха съобщени от датския в. “Викендависен”.
Един от учените, подписали документа, е Пер Сьоренсен, който е бил част от комисията за дипломната й работа, усъмнил се в нейната достоверност.

Самият университет твърди, че е реагирал адекватно на случая, и че с по-скорошните обвинения към Пенкова се занимава Датският комитет за разследване на научни измами, който е независимо тяло.

Според изявление на университетската управа паралелно вътрешно разследване по други подозрения би създало смут и объркване.

Бързо издигане

Милена Пенкова е публикувала близо 100 труда, като изследванията й засягат механизмите за възстановяване на мозъка и ролята на протеина металотионеин. Тя се изкачва бързо по академичната стълбица, като през 2009 г. придобива професорска титла. Датското правителство я отличава като елитен млад учен.

Фондът IMK, частна фондация, която спонсорира медицинските изследвания, й присъжда 5,6 млн. датски крони (около 1 млн. долара). Междувременно, Пенкова се появява по радио и телевизия и дава интервюта за лъскави списания.

Въпросите към научните й изследвания започват още от 2002 г. със съмнения относно дипломната й работа.

Според учени, подписали отвореното писмо, Пенкова твърдяла, че е провела експерименти с близо 1700 лабораторни мишки само за няколко месеца. Комисията отхвърля дипломната й работа.

Според Сьоренсен в случая се намесил тогавашният декан на университета, който настоял за външна рецензия за работата й от двама други изследователи. Те излизат с позицията, че няма явни доказателства за неточности и измами. Пенкова предава отново труда си на друга комисия, извън Копенхагенския университет, която я одобрява.

Мистериозни несъответствия

Няколко години по-късно, според изданието “Викендависен”, колега на българката споделя пред вътрешна университетска комисия, че студенти на Пенкова не успяват да получат същите резултати в лаборатория като нейните. Комисията обаче я намира за “чиста” през 2008 г.

Изследователката обяснява, че експериментите са проведени в различни лаборатории, което обяснявало несъответствията, и приканва студентите да повтарят опитите, вкл. в нейната лаборатория.

Последните обвинения срещу Милена Пенкова са във връзка с научен доклад от юли 2010 г., предаден за публикуване в Journal of Clinical Oncology.

Според датското издание двама студенти на българката се обърнали към шефа на катедрата по неврология и фармакология, притеснени, че получените от тях резултати, засягащи изобилието от протеини в тъкан от пациенти с лимфом, не отговарят на съобщените от професорката им.

Пенкова твърди, че нейните данни са резултат на по-късни експерименти, но и досега докладът не е публикуван официално.

Университетът наскоро е изплатил обратно над 2 млн. крони на фонда, дал пари на изследователката, тъй като те са били похарчени за изследвания, които не са били описани в молбата за стипендия.

Самият университет е обект на остри критики през последните седмици заради начина, по който се справя със случая.

Протестиращите учени трябва да се срещнат с борда му следващата седмица. Те се опасяват, че ако подобно нещо може да се случи веднъж, то няма да има гаранция и доверие и в достоверността на всички останали научни открития, излизащи от престижното учебно заведение.

Проф. Милена Петкова категорично отрича всички обвинения и твърди, че няма търпение името й да бъде изчистено.

Източник: http://www.vesti.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.