Home » Избрано

Народни традиции: Бабинден

2011.01.08 Няма коментари
Spread the love

Бабинден отбелязван на 8 януари (и на 21 януари по стар стил)  е един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Съдържа 3 основни елемента:
– Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) – съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магикопродуциращ смисъл за здраве.
– Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.
– Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.

Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова кърпа. В някой краища на България към тези дарове са добавяли и риза, чорапи, пари. Бабата е приемала даровете, изтръсквала е ръцете си и е пожелавала челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й. Закичвала е жените с китки за здраве и ги е канела на обяд в дома си. Всяка благодарна майка е носела варена кокошка, баница, вино и ракия. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден завършва.

С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. датата на честването на Бабинден се измества по стар стил – от 21 на 8 януари, като 21 януари се отбелязва като Ден на родилната помощ.

Рецепта за Бабин лучник

Продукти: 1000 гр тесто, 500 гр лук стар, 50 мл олио

Приготвяне

1.Разделете тестото на две различни по големина топки
2.Разточете по-голямата топка на кора с няколко сантиметра по-широка от тавата, в която ще приготвите лучника
3.Сложете кората в намазнената тава и оформете бордюр по стените
4.Нарежете лука на едро и го задушете в олио около 10 минути
5.Прибавете чубрица, джоджен и сол на вкус
6.Разбъркайте добре
7.Изсипете лука върху кората и го разпределете равномерно
8.Разточете втората топка на кора с големината на тавата
9.Сложете я върху лука, припокрийте я с краищата на долната кора и ги прищипете
10.Печете в умерена фурна около 20-30 минути
11.Готовият лучник нарежете на триъгълни парчета.
рецептата е от bgkulinar.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.