2024-04-24

1 thought on “Международен ден на хората с увреждания

  1. Днес от 12.45 часа /бул. Дондуков 11/, се проведе пресконференция, организирана от национално представителните организации на и за хора с увреждания по случай Международния ден на хората с увреждания.
    На пресконференцията участваха: г-жа Веска Събева – Зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС и Председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Красимир Коцев – председател на Съюза на инвалидите в България, Васил Долапчиев – председател на Съюза на глупите в България, Стилиян Баласопулов – председател на НС на ТПК, Маринела Ангелова – Асоциация «НСКИ, НФРИ и СВИКБ», Елка Тодорова – председател на НФРИ, Мария Кръстева – председател на Асоциация на родителите на деца с увреден слух, Виолета Антонова – председател на Българска Асоциация за невро-мускулни заболявания, Любка Александрова – председател на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Петър Велчев – Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Димитър Парапанов – председател на Национална асоциация на сляпо-глухите в Българ Светослав Чернев – президент на Национална организация „Малки български хора“.
    България скоро няма да има социална политика, близка до Европа, заяви Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, по повод Международния ден за хората с увреждания на пресконференцията.Той допълни, че България има чудесно законодателство, проблемът е липсата на ресурси. Като доказателство той посочи факта, че средната пенсия у нас е 13 пъти по-ниска от тази в Европа, а средната работна заплата – 15 пъти. Според него трябва да се използват по-добре ресурсите по оперативните програми.
    Веска Събева от Асоциацията на родители и деца, страдащи от епилепсия, заяви: „Нещата се поставят на парче. Първият въпрос, който обсъждахме днес на срещта ни с министър-председателя, беше за ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. България трябва да ратифицира този документ, защото той е задължителен за всяка страна-членка на Европейския съюз“.
    Бойко Борисов е обещал през следващата седмица да бъде проведена нова среща, на която да се премине към действие по предложенията, заявиха представителите на хората с увреждания. Дадена е заявка да присъстват представители на министерствата на образованието, здравеопазването и финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *