Home » Авторски страници

EVVIVA РАЙНА КАБАИВАНСКА!

2010.12.14 Няма коментари
Spread the love

Un tributo per Raina

“Да помагам на младите изпълнители,
надарени артистично – такова е
моето задължение и целта на този фонд.”
Райна Кабаиванска

Автор: Д-р Георги Чалдъков

Днес видях Д.Г.” – написал в дневника си Иван Вазов. Когато през 1998 г. за първи път отидох да работя в Института по невробилогия в Рим, написах в електронно писмо до мои приятели: “Днес се срещнах с Р.Л.-М.”
През 2002 г. в Модена, Италия се проведе международен симпозиум, посветен на Р.Л.-М. (Рита Леви-Монталчини) – Нобелов лауреат-1986 за медицина. Знаех, че в този град живее Райна Кабаиванска – prima donna assoluta на съвременната опера. Знаех, че е родена на 15 декември в Бургас, в центъра на града, на улица “Богориди” 4 – че е дете на гимназиална учителка и известен ветеринарен лекар, писател и бохем, който е посещавал “Гражданския клуб” – изискано кафене-ресторант на “Богориди”, където е работил баща ми. Знаех, че след това са живели до храма “Свети Свети Кирил и Методий”. И не далеч от морето – “бургаският плаж е най-силният ми спомен от детството” – след години си спомня тя. И продължава: “Спомням си мъчителните и прелестни часове, когато чаках майка ми да се върне от училището. На площада полека се утаяваше вечерта… От далеч разпознавах мотоциклета на баща си, купил го беше на старо и имаше необикновен гръмовит характерен глас в общо взето тихия град. Срещу нас беше къщата на Любомир Бодуров, който тогава още не беше певец. Спомням си и вечерите на плажа. Те бяха светли и спокойни вечери от края на лятото. Баща ми имаше много приятели тук… В такава вечер те печаха прясно уловената риба. А в морето съвсем близо, се люлееха дини – така ги изстудяваха”.
Завършва оперно пеене и пиано в Консерваторията в София. Печели стипендия, заминава за Италия и става най-виртуозното belcanto на света – триумфира в нюйоркската опера „Метрополитън“, миланската “Ла Скала”, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол, Националната опера в София…. Пет пъти е обявявана за най-популярна личност и два пъти за музикант на годината в Италия. И разбира се – почетен гражданин на Бургас! През 2000 г. Венеция я дарява с Голямата награда “Един живот, посветен на музиката“. Президентът на Италия я прави Кавалер на ордена на Италианската Република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството.
Знаех и за основания от нея през 2001 г. Майсторски клас в Нов български университет в София, за българо-италианския й проект „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена”. И за Фонда „Райна Кабаиванска”, който дава стипендии на надарени певци в България и чужбина.
Така, през 2002 г. в Модена, като бургазлия имах всичките основания да се опитам да се срещна с Райна Кабаиванска. Но куражът не ми стигна, остана за друг път да напиша “Днес се срещнах с Р.К.” А сега й пожелавам да надмине годините на Рита Леви-Монталчини, които наближават 102!

Бургас-Варна
15.12.2010

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.