Home » Избрано

БАРЕТИ ОТКРИХА САК С 5 МЛН. ЛВ. В ТАЙНА КВАРТИРА НА ЕНЕРГИЕН ИЗМАМНИК

2010.12.10 Няма коментари
Spread the love

От тайник в апартамент в Бургас спецполицаите иззеха и важни документи, които доказват точенето на ДДС чрез износ на ток

При акцията на ГДБОП срещу енергийната престъпна група, източвала ДДС, е намерена чанта с огромно количество пари в брой. Това е станало в Бургас при претърсване на апартамент, където е живял задържаният вече шеф на престъпната група и на множество фирми, чрез които е ставало източването.

При акцията в апартамента в морския град група от 12 барети с качулки са нахлули в жилището и са обърнали всичко с краката нагоре. Претърсвали са около час без да намерят нищо съществено. Единият от мъжете обаче забелязал , че в спалнята на една от стените има несъответствие между боята на едно определено място и цялата площ .

Оказало се ,че това е специален тайник. В него намерили множество важни документи ,които доказвали измамата и сак с пари. При преброяването се оказало ,че сумата е близо 5 милиона лева. Банкнотите били от 50 и 100 лева. Тепърва ще се уточнява техният произход и за какво са били предназначени.

Оказало се, че въпросният задръжан, чието име още е неизвестно, е ползвал апартамента в Бургас като тайна квартира за укриване на важни документи и пари. Тук са се провеждали и тайни срещи. Полицията в града търси и няклоко души, за които се предполага, че са подпомагали дейността на групата .

Истинският шеф на операцията по източването е прехвърлил част от фирмите на клошари и роми. Те самите са се оказали длъжници към държавата с няколко милиона лева, стана ясно днес.

Както БЛИЦ вече писа в Стара Загора, Казанлък, Бургас, Варна и София ГДБОП и областните дирекции на МВР провеждат операцията, насочена срещу организирана престъпна група, която се е занимавала с ДДС измами и източване на ДДС в големи размери в енергетиката. За първи път имаме такава схема за неправомерно теглене на ДДС – чрез енергийни дружества, обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев. Разбита е схема за неправомерно теглене на ДДС и ощетяване на страната с акциз.

Задържан бе и собственик на енергийна компания, която се занимава с доставка и транзитиране на електроенергия. Транзитираните количества през съответния търговец с произход България извън територията на страната не съответстват с декларираното количество пред данъчните органи.

По този начин неправомерно е възстановен ДДС в особено големи размери. Проверката на антимафиотите включва периода 2007–2010 г. Само неплатеният акциз за електроенергията е приблизително 300 000 лв. на месец. Така за този близо 4-годишен период щетата е към 14, 4 млн. лв. За изнесената повече електроенергия от баланса на дружеството щетата пък е на стойност 2 738 000 лева, за които дружеството не разполага с фактури.

Бургас, Петър Ангелов /Blitz.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.