Home » Избрано

1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН (World AIDS Day)

2010.12.01 Няма коментари
Spread the love

Световната здравна организация (СЗО) обявява 1 декември за Световен ден за борба срещу СПИН през 1988. Битката с болестта продължава и днес.
В целия свят 1 декември се отбелязва като ден за борба със СПИН.
Тази година се навършват двайсет и две години от началото на отбелязването на този ден.
ХИВ – инфекцията днес се определя като пандемия, тъй като практически няма страна в света без случаи на ХИВ. България все още се числи към страните с ниско разпространение на ХИВ – инфекцията по официални данни, но дали официалните данни отговарят на реалността? Истинската опасност от това заболяване идва именно от факта, че много хора се явяват като преносители на вируса на ХИВ, без да го осъзнават.
Броят на заразените с ХИВ вируса продължава да нараства, като вече е над 2 милиона души.
СЗО предупреждава за разгръщаща се епидемия от СПИН в някои страни от Източна Европа и Централна Азия. Най-много са болните от СПИН в Русия и Украйна.
Общият брой на регистрираните българи, болни от СПИН, е малко над 1000 души, показва статистиката на здравното министерство. Но по всяка вероятност цифрата на живеещите с болестта е поне 4 пъти по-голяма. Причина за това е продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта – между 5 и 10 години. Това я прави изключително коварна.
За СПИН няма трайно, а само поддържащо лечение, но колкото по-рано бъде открита болестта, толкова по-големи са шансовете за спасение на болните и за неразпространение на заразата.
Символът на борбата със спин е червена лентичка, сгъната като буквата V.

The Red Ribbon is the global symbol for solidarity with HIV-positive people and those living with AIDS. Cities, brands, organizations and people are coming together from all over the world to make one statement. That today ONE COLOR UNITES US. And that color is (RED).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.