Home » Избрано

Първа конференция на българските училища в Испания

2010.11.20 Един коментар
Spread the love

Днес и утре в Мадрид ще се проведе Първата конференция на българските училища в Испания, организирана от Асоциацията на българите в Испания „Балкан” и Асоциацията на българските училища в чужбина. Проявата се осъществява с подкрепата на Посолството на Република България в Кралство Испания (домакин на събитието) и на Генералното консулство на Република България във Валенсия. Финансирането е осигурено по Националната програма „Роден език и култура зад граница” на българското Министерство на образованието, младежта и науката. Медийни партньори на събитието са „Нова дума” – вестникът на българите в Испания, и телевизионното предаване „Облаче ле, бяло” (ТВ Скат).

Темата на конференцията е: „Българското училище в Испания. Специфика, постижения, предизвикателства”.

Над 80 души са заявили участие до момента – представители на училища от цяла Испания и от българските школа от Лондон, Букурещ, Париж и Лисабон. Ще има и гости от Държавната агенция за българите в чужбина и други български институции.

„Осъзнаваме голямата отговорност пред всички български училища в чужбина – 150 на брой, защото това е първият по рода си форум, който се прави извън пределите на България и резултатите от него са от изключителна важност за всички”, заявява председателят на Асоциацията на българите в Испания „Балкан” Петя Цанева.

Освен работната програма, включваща изказвания и дискусии, ще има и културни изяви. Форумът ще бъде открит със спектакъла „Обичам те, учителю” на театралната формация към Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски” – Хатива. Ще бъде показана изложбата „Всички заедно за по-добър свят – моята страна”, включваща рисунки на деца от български училища в Испания. Участниците в конференцията ще бъдат поздравени и от детската фолклорна формация към училището в Мадрид.

На 21 ноември в Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски” – Мадрид ще бъде изнесен открит урок в 11 и 12 клас, по време на който ще бъде представено преподаване на литература в смесена паралелка. А Димитрина Ходжева, управляващ директор на фондация „Димитър Бербатов”, ще направи презентация на електронни учебници.
Мадрид, Испания /КРОСС/

One Comment »

  • Петя said:

    В Първата конференция на българските училища в Испания взимат участие представители от различни страни

    Възмутена съм от етикетите, които се сложени на всички хора – бесарабски българи, българи в Западните покрайнини, българи в Латинска Америка. Всички сме българи. Какви са тези българи тук, българи там. По някой път това не го разбирам, както това, което се случи – на 31 декември 2006 година трябваше да си легнем емигранти и на 1 януари 2007 година да се събудим пълноправни европейски граждани. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Петя Цанева – председател на Асоциацията на българите в Испания „Балкан” по повод Първата конференция на българските училища в Испания, която се провежда в Мадрид днес и утре. Темата на конференцията е: „Българското училище в Испания. Специфика, постижения, предизвикателства”. На конференцията присъстват участници от Лондон, Букурещ, Париж и Лисабон, както и представители на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), начело с председателя Росен Иванов. По думите на Цанева танцовата група към училище „Св. Йоан Рилски” в Мадрид с мини спектакъл ще поздрави участниците в конференцията. „Освен това сме направили изложба от рисунки на деца от почти всички училища тук. Те са на тема „Всички заедно за по-добър свят”. Това е един наш проект, по който работим вече от две-три години, и в който винаги намираме някаква дейност, която може да се прибави. Темата на изложбата е „Моята страна” – всичко, каквото е нарисувано от децата във връзка с България е изложено като рисунки”, заяви Цанева. Запитана как успяват да запазят и поддържат българското самосъзнание в учениците, тя отговори: „Имаме извънкласна дейност – обикновено народни танци, българско приложно изкуство, всичко с българска насоченост. Освен това, по време на преподаването на самия предмет прокарваме линията на поддръжка на българските корени”. Цанева отбеляза като председател на асоциацията, че отношенията им с ДАБЧ винаги са били колегиални. „Каквото и да сме правили, винаги сме им се обаждали, канили сме ги. Ние очаквахме, че като Агенция за българите в чужбина можем да се обръщаме за всички въпроси, но с каквото могат, и те помагат”, изтъкна Цанева. „Ние много залагаме на тази конференция, още повече, че е първото нещо, което правим извън България. Асоциацията на българските училища в чужбина всяка година прави в София една конференция. Това е първото нещо, което правим на вън. Идват колеги от Франция, Португалия, Румъния, на собствени разноски, защото всички сме заинтересовани да помогнем да се узаконят тези училища”, посочи Петя Цанева.
    Аделина ГЕОРГИЕВА,focus-news.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.