Home » Авторски страници

Македоно-българската черква „Св. Георги Победоносец” в Торонто се завърна в лоното на майката-църква

2010.10.27 3 коментара
Spread the love


Македоно-българската черква „Св. Георги Победоносец” в Торонто официално обяви, че църковната община се връща в лоното на Българската православна църква, създена преди 1140 години (на 4 март 870 година)

В съобщението се казва, че на 24 октомври 2010 г. членовете на черквата „Свети Георги”, Торонто, имаха извънредно събрание, на което взеха решение за връщането на черквата към Българската епархия на светия български Синод в Северна Америка. Повече от 90% от членовете на „Свети Георги” гласуваха за връщането на черквата, която от 1963 година досега беше част от Американската православна църква. „С това гласуване се туря край на лутанията на черквата по черковното пространство на Северна Америка. Засега всички български православни храмове в Канада са с българския Свети Синод”, се казва още в съобщението, но задават въпроса: „Какво ще става с онези Македоно-български православни черкви в САЩ, сега не се знае”. Важното в момента е, че „Свети Георги” се върна към майката-църква, от която по политически причини се беше отделила.

Припомняме, че разделението на българската църква в Северна Америка се случва, след като през 1963 година се основава втори български диоцез, който отказва да приема административни нареждания от политически обвързаната Българска православна църква. През 1976 диоцезът се присъединява към Православната църква в Америка (Orthodox Church in America – ОСА). Тя, от своя страна, е създадената от руски емигратни в САЩ първоначално като руска гръко-католическа църква, която получава през 1970 г. томос от Московската патриаршия. С този томос Руската църква дава статут за самостоятелна църковна юрисдикция. Скоро след това руската гръко-католическа църква променя името си на Православна църква в Америка. Повечето православни църкви не признават автокефалността на ОСА, която се приема като дъщерна църква на Руската православна църква.

За епископ е избран архимандрит Кирил Йончев, като през 1964 се приема устав на епархията, който казва, че епархията е „неразделна част от духовната цялост на Българската православна църква”; изграждането, съществуването и запазването на църквите към епархията в голяма част се дължи на българи от Македония; църковното богослужение да се служи на старобългарски (църковнославянски), български и английски езици, да поддържа български училища за изучаване на майчиния език, „запазване народното минало, традиции и култура на нашия народ”; епархийските архиереи да бъдат българи по народност или американци от български произход. Завещанието на създателите на църковната община с тези условия е те да останат „непроменени завинаги”. Днес ОСА изисква промяна на устава на българския диоцез, с която промяна всички от споменатите точки за валидни „завинаги” са целенасочено изключени.

Факсимилие на съобщението от Торонто

Факсимилие на съобщението от Торонто

3 коментара »

 • Лила said:

  Тази черква остави ли някаква информация? Адрес, телефон, имена? Аз имах приятели в Торонто, но се преместиха в … на $500 мили растояние. 🙂 Сега няма кого да питам.
  Който има връзка, моля да им изпрати бележка че искаме да им дадем информация за предстоящите избори. Както и адресите на нашите групи да се включат в тях.

 • Йордан said:

  Вашата църква прави историческа грешка ката се връща в Българската Православна Църква. Въпреки новият Патриарх БПЦ продължава да се управлява от комунистите. Това е факт и показва едно: как вие не познавате ситуацията в България.

 • Мариана said:

  България не се управлява от комунисти, господине, България се управлява от олигарси и плутократи, някои от които като Пеевски и мнозина други са и “народни избранници”, а други са само олигарси. Хората, които представляват икономическия и политическия “елит” на страната, могат да са и са от различни партии, някои от тях сменят партиите като носни кърпички, а комунистите, когато въобще е имало такива, са започнали да изчезват още след 9-ти септември 1944 г., давайки първенство на партийните апаратчици на БКП и на агенти и доносници на тайните служби. После, след 1989 г. тия партийни апаратчици, както и разни ченгета от ДС, оформят до голяма степен разбира се новия икономически елит. Но комунисти в България отдавна няма.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.