Home » Избрано

Танцов ансамбъл „Хоро” – Чикаго подготвя концерти в Канада

2010.10.27 Няма коментари
Spread the love

Чикаго е градът с най-голямо представителство на българската общност в САЩ и някак съвсем естествено е съхраняването на традициите и поддържането на българския дух да са най-силно изявени тук. Независимо от приоритета на бизнеса и ритъма на натоварените делници, сънародниците ни намират желание, време и вдъхновение за изява на таланта си в сферата на изкуството.

Когато преди седем години ентусиазирана група танцьори, под ръководството на хореографите Ирина и Тодор Гочеви, полагат основите на Ансамбъл “ХОРО”, надали са предполагали, че за това кратко време ще отворят с таланта си в танцовото изкуство вратите за своите почитатели в далечна Америка. Започнал първоначално с шест момичета, днес ансамбълът наброява около четиридесет човека, като тридесет от тях участват в спектаклите, а останалите се обучават в танцово майсторство. Постепенно успехите се множат и популярността на ансамбъла нараства. Освен покани за частни партита и тържества, участия по повод различни български празници, ансамбъл “ХОРО” през годините изнася няколко самостоятелни концерта.

Освен гастролите извън границите на щата Илинойс, където с колоритността на танците и носиите от различни етнографски области на България ансамбъл “ХОРО” печели симпатиите и овациите на публиката, за първи път през месец ноември 2010 г. танцьорите ще покажат изкуството си в Канада. Предстоят два концерта: в Монреал – на 12 ноемри и в Торонто – на 13 ноември 2010 г. Повече информация интересуващите се могат да намерят на електронния сайт www.balgari.org на домакините в Монреал.

След завръщане от турнето в Канада, на ансамбъл “ХОРО” предстои участие в DANCE CHICAGO 2010, където от 20 ноември в продължение на четири дни изпълнители от различни националности и жанрове в танцовото изкуство ще представят магията на своите танци.
cross.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.