Home » Избрано

Перник – спирка на метрото и център на просветата

2010.10.13 Един коментар
Spread the love

Премиерът Борисов изцяло измести президента Първанов в сърцето на ръководството на новооткритата политехника

Десислава Колева / в-к Сега/

Докато академичната година в много университети у нас е под въпрос, защото ще бъдат принудени да излязат в дървена ваканция заради безпаричие, нов частен университет откри тържествено първата си учебна година.

При други условия това нямаше да е новина, но случаят не е обичаен. Скандално известният Европейски политехнически университет в Перник с абсолютно неизвестни инвеститори бе почетен от министър-председателя Бойко Борисов, просветния министър Сергей Игнатов, депутати, посланици, кметове.

Всички те дойдоха на крака, за да поздравят 63-мата студенти на 52-рия поред ВУЗ в иначе малка България. Макар и с не съвсем довършена сграда – с липсващи врати, прозорци и неразопаковани бюра и оборудване, с библиотека от няколко книги, студентите започват да учат от днес.

“Не сме поредното 52-ро висше училище, а качествен университет. Съгласуваме се с водещи европейски университети, членове на Академичния съвет са известни творци, организации и фирми като Международната академия по архитектура, Българската стопанска камара, Камарата на архитектите”, похвали се ректорът на ЕПУ Христо Христов.

Ръководството е категорично, че ВУЗ-ът ще се утвърди на европейско и дори световно ниво. Но засега единствените чуждестранни студенти са от Камерун, Саудитска Арабия, Египет, Нигерия, Турция. И както правилно подчерта просветният министър Сергей Игнатов – Камерун си е чужда страна, чуждите студенти ще започнат по-късно занятията си в европейския университет, защото имали визови проблеми, както пък обясни ректорът.

Студентите на ЕПУ ще учат задължително 1 семестър в чужд партньорски университет, но засега – неясно къде. Наред с атрактивните специалности като архитектура, строителство, информатика и компютърни науки ЕПУ скоро ще уплътни програмата си с енергетика и бизнес, обеща ректорът.

“Ще съчетаем положителните български традиции с европейските ценности и качеството и прагматичността на американското образование. Съвсем скоро ще търсим американска акредитация”, похвали се Христов. Той заяви, че макар “някои да не вярват и неуморно да повтарят, че това висше училище едва ли не е вредно, ние ще ги опровергаем”. За щастие обаче има добронамерени политици и “лично Бойко Борисов”.

Въпреки че опозицията и отляво, и отдясно обвини ГЕРБ в лобизъм и девалвация на образованието при парламентарните дебати за даването на разрешение за основаване на университета, решението бе прокарано с гласовете на управляващите. На вчерашното тържество обаче нито веднъж не бе споменат другият благодетел на новия ВУЗ – президентът Георги Първанов. Затова пък ръководството “вписа в първата страница на историята на университета

доктор Бойко Борисов за неговите изключителни заслуги за създаване и укрепване на ЕПУ” и го удостои с почетен плакет.

“Пускането на Пернишкия университет, както е известен в гражданското пространство, а има толкова хубаво име, бе съмнителна работа. Надявам се да положите много усилия”, обърна се премиерът към преподаватели и строените в три редици 30 студенти.

В трудностите на Пернишкия университет премиерът припозна перипетиите на своята политическа история – “Хубаво е, че винаги ни подценяват в началото, но после съжаляват за това”, успокои Борисов. “Ето, скоро метрото от София ще стигне до този университет, магистрала “Люлин” ще е готова. Кварталите “Надежда”, “Кремиковци”, “Нови Искър” ще идват по-бързо дотук, отколкото до Софийския университет”, очерта бурно инфраструктурно развитие на страната той, забравяйки, че метрото е в двете посоки и единствената му в момента линия минава през Алма Матер.

“Хубавото е, че вие не мрънкате за пари непрекъснато. Имаме 37 държавни университета, които чакат на бюджета. На някои от тях дори книги и компютри им купуваме, защото не искат да участват в нито една европейска програма и на нас чакат!”, разкритикува ги премиерът, след което се отправи да нагледа и магистрала “Тракия”. Залата го изпрати на крака с бурни ръкопляскания.

Борисов с готовност се спря пред камерите, но неразумните репортери искаха да го попитат за преговорите със синдикатите, пенсионната реформа и “възстановяването размера” на осигуровките, което изключително разсърди премиера и той им обърна гръб.

Въпреки че присъстваше на първата учебна година на частен университет, просветният министър Сергей Игнатов припомни старата си идея: “На България са й нужни 12-13 държавни силни университета, пълни с европейски студенти. Според мен това ще се случи до няколко години, но не означава, че сегашните ще изчезнат – те ще се обединят”, заяви той.

Ректорът Христов обясни, че в неговия университет ще се преподава модерно и по европейски. “Методът, който се използва в университетите у нас – преподавателите изнасят лекции пред една инертна маса от студенти, е със затихващи функции. Ние ще заложим на дискусии, преподавателите ще са посредници, а не монополисти на знанието”, обясни той. По пътя на превръщането на ЕПУ в европейски и световен образователен център студентите тук ще са единствените у нас, които ще изучават дисциплина “европейски ценности и култура”.

Схемата “студентите да плащат според успеха си, като отличниците няма да плащат нищо”, ще се отрази негативно на финансите на ВУЗ-а, призна ректорът, но пък отличните студенти щели да са гордост за университета. 10-те преподаватели в ЕПУ засега ще получават заплащане срещу резултатите си, като за една и съща длъжност то може да е различно, а оценяването на студентите ще е външно – от англоговорящи експерти и академици, по видеоконферентен път.

“Колеги, искате ли да излезете от рамките, които ви пречат? Елате в университета на отприщената инициатива!”. Така ректорът Христов се обърна към академичната общност. “Дали ще се случи този проект, зависи от инвеститорите. Това ще е най-голямата отплата към министър-председателя Бойко Борисов – като го превърнем в реалност”, каза Христов.

Зад инвеститорите в университета – свързаните дружества “Инвестек” и “Бългериън пропъртис”, стоят офшорни капитали. Първо като собственик на фирмата майка “Милениа” бе посочено регистрираното на Каймановите острови “Спидиа интернешънъл инк”, а впоследствие – регистрираното на Вирджинските острови “Юропа инвесторс инк”. Според финансовия отчет за 2008 г. на “Милениа” печалбата на свързаните с нея дружества е скромна, а “Инвестек” специално е на загуба от 451 хил. лв. В същото време инвеститорите твърдят, че до момента в университета са налети 5 млн. лв. и общата инвестиция ще стигне 20 млн. лв.

По време на обсъждането на идеята за създаване на университета никой депутат не счете за нужно да се изясни собствеността.

След като високопоставените гости си тръгнаха, студентите с най-висок гимназиален успех получиха книжките си. ЕПУ се прочу и с това, че младежите с отличен успех няма да плащат семестриални такси, които според различните специалности са между 750 и 2000 евро.

“Имаме възможност да се изучаваме в елитен, модерен и различен университет”, гордее се Божана Григорова – студентка по архитектура в първи курс. Обяснява, че искала да учи архитектура и затова се насочила към Перник. Тя е от София, но не е кандидатствала в архитектурното висше училище в столицата, защото “чух много лоши слухове. Тук е по-модерно”.

На 12 от студентите от Перник през първата учебна година ще помага местният бизнес, съобщи президентът на ЕПУ Тошко Кръстев. 12-те бяха избрани чрез жребий, обясниха по-късно студентите. “Стартирахме напук на всичко. Поне 4 години ще е трудно да реализираме това начинание”, заключи Кръстев.

Повечето от българските студенти са от Перник. Габриела ще учи строително инженерство, Вероника – телекомуникации. И двете влезли само с успеха от дипломата и матурата, не кандидатствали никъде другаде. Ще плащат по 750 евро на семестър, защото успехът им не стигнал за стипендия.

Източник: Кафене.нет

One Comment »

 • от ПУТКА said:

  Бойко преряза лентата на ПУТКА!

  Няма шега, няма измама, защото действително днес 12.10.– точно на 141-годишнина от създаването на БАН, премиерът Бойко Борисов преряза лентата на ПУТКА – Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура.

  Още преди време Razkritia.com писа за бъдещото отваряне на университета в Перник и изключително пикантната абревиатура на учебното заведение.

  Колкото и обаче да е скандално съкратеното название на името му, ръководството трудно ще го преименува, защото вече е наложено.

  Преди години същата съдба грозяла и Великотърновския университет, който е щял да бъде кръстен в чест на патриарх Евтимий ( неговата статуя все още стои с вдигнати ръце на хълма, може би протегнати към небето не за молитва към Бога, а защото е “вдигнал ръце” от студентите).

  Именно заради патрона си университетът е трябвало да бъде наречен ДУПЕ, което ще рече Държавен университет “Св. Патриарх Евтимий” .

  Слава Богу, че са взели решение да не го правят, като сега пълното му наименование е Великотърновски университет “Св.св.Кирил и Методий” или ВТУ.

  За този в Перник обаче, едва ли ще настъпи обратен час и ново име те да му дадат, без хората да помнят старото!

  Ето и затова Борисов преряза лентата на ПУТКА, защото, както е известно, той прекалено много обича да борави с ножицата.

  За последното получи критика от експремиера Сергей Станишев по време на вота на недоверие към правителството, но все пак Борисов не е “безделник” като хората от опозицията и има прекалено много ангажименти за разрешаване.

  Така беше и днес, здраво стиснал ножицата като мечка стръвница жертвата си, когато министър-председателят даде начало на новия университет.

  Най-хубавото е, че трябваше вече да прерязва, а не да прави първа копка за Пернишкия университет, че би било доста грубо.

  Процесът с първата копка бе решен преди време, но и там не липсваха родилни мъки по въпроса къде ще бъде сградата.

  Днес всичко е наред и в страната е факт още една “работилница” за кадри, където за пръв път прага на университета ще прекрачат 60 български студенти и 15 чуждестранни, които няма как да не се чувства уютно в ПУТКА, след като заплащат по минимум 750 евро на семестър, за специалност “Архитектура” 1000 евро, а за англоезичното обучение и двойно – пари, които ще им гарантират качественото образование.

  Друг е въпросът дали студентите ще са сериозни при обучението си, защото, след като ги приемат на общежитие, което е местен хотел “само” за по 150 евро на месец, напълно е вероятно да започнат прословутия студентски живот – алкохол и дискотеки до главозамайване.

  Именно това е породило и следния виц, при който запитали случайна аудитория:

  Каква е разликата между обикновения човек, който пие 4-5 години, и студента?

  Отговорите били всевъзможни и най-цветущи, но накрая се оказало, че обикновеният човек, за 4-5 години пиене, се превръща в алкохолик, докато студентът, за същото време, става висшист и взима диплома при това.

  Дали този виц ще е актуален за Пернишкия университет по телекомуникации, компютри и архитектура, съкратено ПУТКА, или тепърва ще поставят основите на едно ново образование у нас, това единствено времето може да го покаже!

  Боян Петракиев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.