Home » Авторски страници

Ден на бесарабските българи

2010.10.26 Няма коментари
Spread the love

На 28 октомври (четвъртък) 2010 г. Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) в сътрудничество със Софийския университет „Свети Климент Охридски”, Института по етнология и фолклористика с музей към БАН и културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийски българи „Родолюбец” организира кръгла маса на тема „Изследователи на съвременна Бесарабия”.

Програмата на кръглата маса включва:
– представяне на проекти, посветени на проучвания на българите в Бесарабия;
– доклади, научни съобщения, изказвания и разисквания;
– откриване на експозиция с фотографии;
– прожекция на документален филм.

Заседанията на кръглата маса ще се проведат в сградата на ДАБЧ на адрес: бул. Дондуков, 2А, зала № 820. Начало: 10.00 ч.

Организираната от ДАБЧ кръгла маса е посветена на Деня на бесарабските българи, който по традиция се отбелязва на 29 октомври. На тази дата (стар стил 15 октомври) през 1838 година, след около пет годишно строителство се освещава трипрестолния храм в Болград “Свето Преображение Господне” (днешна Украйна). В изграждането на храма е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. През почти двувековна история град Болград постепенно се превръща в символ на съхраненото българско самосъзнание, а “Свето Преображение Господне” е най-величественият за времето си храм – прослава на светата християнска вяра и българска духовност. Бесарабските българи имат големи заслуги към прародината България, достойно присъстват в националната ни и културна история. 29 октомври ни напомня за славното минало на нашия народ, за примера на бесарабските българи – пример на безусловна вярност към Родината.

По случай Деня на бесарабските българи Общонародно сдружение “Мати Болгария” и културно – просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи “Родолюбец” организират празничен концерт, който ще се проведе на 28 октомври (четвъртък) т.г. в НДК, зала единадесет – кино “Люмиер”, от 18.00 часа.

За повече информация:
Лана Мумджиева – старши експерт „Връзки с обществеността” в ДАБЧ
т.: + 359 (2) 935 06 57; 935 06 50

———————————–

Българите в Украйна отбелязват Деня на бесарабските българи

В тези дни Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна” провежда редица мероприятия в градовете Одеса, Измаил и Болград, посветени на празника Ден на бесарабските българи, който се отбелязва на 29 октомври.
Стартът на тържествата бе даден на 24 октомври 2010 г. в гр. Измаил. В дома на културата “Шевченко” учениците от Измаилския български културно-просветен център “Аз Буки Веди” изнесоха празничен концерт. На 28 октомври за българите в Одеса ще бъде организиран концерт от възпитаниците на Одеския български културно-просветен център “Аз Буки Веди”, в който ще участват народни колективи от с. Каменка и Бановка. Мероприятието ще се проведе в Одеската филхармония от 19 часа. На 2 ноември в гр. Болград ще бъде открита изложба на стари снимки “Бесарабските българи: хроника на XX век”. Изложбата се провежда съвместно с Българския младежки клуб “Актив”. Град Болград е поредната спирка на тези уникални кадри, направени на протежение на ХХ век в бесарабските села. Изложбата вече бе представена в гр. Одеса, предстои да бъде показана и в други украински градове.

Лице за контакти:
Екатерина Гержик
тел.: +38-097-589-7885
ел. поща: [email protected]
Историята на празника
На 29 октомври 1838 г. е осветен храм-паметникът „Свето Преображение Господне в Болград”, Южна Русия (днешна Украйна). Той е построен с труда и средствата на българските колонисти. Съборът е българска светиня и е един от най-големите в миналото и досега за православната християнска общност.
През 1938 г. в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на храма. Тогава се ражда идеята 29 октомври (16-ти по стар стил) да бъде Ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото уважение на тази общност, която е участвала в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, и в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 г.
Първото училище
Важен момент в развитието на Болград е откриването на първото общообразователно училище, известно като Болградска гимназия „Св. св. Кирил и Методий”. Тя е учредена с грамота на молдовския княз с български произход Никола Богориди на 28 юни 1858 г. Гимназията е играла голяма роля в българското Възраждане. Учениците й са се включили в Руско-турската освободителна война (1877-1878). Първите й политически, военни и културно-просветни дейци са възстановявали следосвобожденска България.

За Конгреса на българие в Украйна:
Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” е учредена на 15 юли 2007 г. с Президент Юрий Иванович Граматик. Организацията има статут на всеукраинска и в нея може да членуват както физически лица, така и други сдружения на принципа на колективното членство. Основната цел е съхраняване на правата на българите в Украйна в съответствие със законите на страната. Много голямо значение се отдава на поддържане на българската национална идентичност на нашите сънародници. Първостепенна задача на организацията е създаването на по-добри възможности за изучаване на съвременния български език в селищата с компактно българско население.
От 01.03.2008 г. стартира проектът Български културно-просветен център “Аз Буки Веди” с ръководител Екатерина Гержик. Целта е да се създадат условия децата и подрастващите да овладеят нормите на съвременния български език, да опознаят историята, културата и традициите на своята прародина. Учениците активно участват в различни творчески конкурси, спортни олимпиади, удостоени са с десетки грамоти, допломи и награди.
През 2008 година Конгресът подкрепя инициативата на група млади българи от Украйна за създаване на български младежки клуб „Актив”. Основната му ориентация е към младите бесарабски българи в Одеса и Одеска област. Клубът си поставя за цел съхраняване на българското национално самосъзнание, приобщаване към българската култура и традиции. Организира младежки срещи и културни инициативи, съдейства на талантливи младежи в тяхната изява и реализация. Стреми се към установяване на контакти и сътрудничество с младото поколение на България. Участва в създаването и поддържането на Информационния портал на българите в Украйна www.bg-ua.org.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.