Home » Избрано

“Бойкометър” ще следи за лъжите на властта

2010.09.27 Няма коментари
Spread the love

Автор: Красен Николов

Своеобразен каталог с дадените обещания на властта стартира в Интернет като целта да се постигне “намаляване на лицемерието в българския политически живот”. Проектът www.politikat.net е създаден от фондация “14-ти септември” с подкрепата на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
Сайтът поддържа три основни раздела – “Истинометър” , “Ветропоказател” и “Бойкометър” . В първия ще бъде поддържан архив за поети от властта ангажименти, “Ветропоказател” ще прави каталог на изразени политически позиции, а последният портал е посветен само на премиера Бойко Борисов. Проектът има за цел да следи дали обещанията на политиците в България се изпълняват, а политическите позиции остават непроменени.

Идеята е взаимствана от американския оригинал “Обамаметър”, който следи дали американският президент изпълнява своите 525 обещания, дадени по време на предизборната кампания. След като бе реализиран този проект получи “Пулицър”. Българският аналог също ще следи дали конкретно обещание е “неизпълнено”, дали е в “изпълнение” или съответно вече е “изпълнено”.

Сайтът все още е в процес на разработка и първоначално натрупване на информация като неговите създатели имат идеята да привлекат и външни сътрудници. Една от основните цели е да се създаде социална мрежа, в която потребителите да вземат активно участие в дебата по важни обществени въпроси.

Инициатори на идеята са блогърите Асен Генов, Константин Павлов и Илия Марков. През последните две години те участваха активно в протестите срещу подслушването в Интернет, както и в организацията на разпръснатия с полицейско насилие общонационален протест от 14 септември 2009 година.

“В България новините нямат продължение. Съобщава се страхотна новина, а след известно време се забравя какво се е казало. Никой не държи сметка на политиците, а предизборните програми се пишат само, за да се четат от конкурентните партийни централи”, заяви Константин Павлов при представянето на politikat.net.

По думите му при натрупване на по-голям брой информация сайтът може да бъде използван и за научни и исторически цели. Поради тази причина в него ще има единствено факти, а информацията ще бъде представяне без коментарни елементи.

Според него за последните три мандата са се събрали достатъчно количество обещания, които са показали, че реализацията на подобна идея в България е нужна. “Можем да започнем с “оправянето за 800 дни” и стигнем до “проектът, гарантиран в лично качество”, както и до обещаните 200 милиона за здравеопазване, които после станаха 65 милиона”, коментира от своя страна Асен Генов.

“В една среда, в която голяма част от медиите са корпоративно зависими, Интернет остава единствената среда за свободно изразяване”, добави той.

Логото на сайта е заигравка с групата на “котараците”, която преди година бе сочена за приближена до премиера Борисов, и с котката като животно, което често успява да постигне целите си с търпение и хитрост.

Източник: http://mediapool.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.