Home » Избрано

Борисов ще превърне България в земеделското… Елдорадо

2010.09.21 Няма коментари
Spread the love

Галя Горанова /Сега/

Нюйоркската среща на премиера с българската диаспора сътвори екзотичен коктейл от глобални теории и масали за вътрешна употреба

Един час разговаря в неделя вечерта българският премиер с близо 200 наши сънародници в Ню Йорк. Министър-председателят съчета срещата с участието си в 65-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Преди това той откри учебната година в българското училище в Ню Йорк и се срещна с еврейската общност. “Неформално, докато съм в Ню Йорк, всички шефове на служби ще дойдат да ме видят”, разкри част от тайната си програма премиерът. Евреите поискаха от Борисов съдействие срещу ядрената програма на Иран, като в замяна обещаха да инвестират в българското земеделие. На българските емигранти Борисов обясни колко са се подобрили нещата в България. По-долу публикуваме част от разговора на министър-председателя с българите в Ню Йорк:

Бойко Борисов: Добър вечер! Сами разбирате, че при толкова микрофони и като имаме опита от срещата с българската общност в Чикаго, трябва да сме много внимателни в това, което ще кажеме. (Смях в залата). Надали ще напишат и ще предадат наште мили български журналисти за нашата среща и какво сме си говорили, а ще търсят нещо да сгрешиме. Затова ще сме тоя път по-внимателни. Радвам се, че сме тука сред вас. Сутринта видяхме и новото поколение – бягаха, танцуваха, рецитираха стихотворения. Така че бъдещето е добро. Въпросът е как да направим и настоящето да е добро. Щото животът е тва, което е днеска. Като българи всички се радваме на това, че най-сетне и Великобритания стана днес права на крака да аплодира Митко Бербатов и истински, така, като българи, се радваме, че им натри носа и видяха, че “Манчестър Юнайтед” без него са нула! Така че се надявам английската преса най-сетне да напише това, което един изключителен българин направи там… Следобед бяхме при председателя на Организацията на обединените нации. Истински ми беше приятно, когато човек на подобен пост констатира и явно беше добре брифиран, че и политическата обстановка, и особено в областта на борбата с корупцията България е направила много и се оценява в света. И аз ви гарантирам, че това ще го докараме до края… Когато трасирахме пътя за работа между нашите и американските служби, само ще кажа един факт – за четирите години, докато аз бях главен секретар, тогавашният министър и главният прокурор (Петканов и Филчев, б.р.) не получиха покана да посетят САЩ. Оставям изводите на вас. Началниците ми не получиха 4 години покана да дойдат при своите колеги тук!

Докато аз като идвах, се срещах в една седмица с директорите на ЦРУ, ФБР, Ди Ай Ей, Сикрет сървиз! С директорите! …Сега колегата Цветанов се справя прекрасно. Факт е, че за тази година няколко месеца нямаме нито едно отвличане, нито един магистрален грабеж. Едно убийство, което го разкрихме! И аз ви гарантирам, че ще продължиме в тая посока с тоя дух, каквото и да ни струва, каквато и цена да има. Но за радост това се оценява най-много в момента в евроатлантическата общност. А след това ще дойдат и другите успехи. А след това и вие ше се върнете в България! (смях и ръкопляскания). Знаете, преди изборите много ни подценяваха. Чудеха се какви ще ни бъдат експертите, какви ще ни бъдат министрите. Виждате, че ние събрахме млади хора, експерти, завършили навънка, работили навънка, с такъв манталитет… Щот вие вече, живеейки толкова години в Ню Йорк или в Щатите, знаете, че най-важното, най-трудното, което се постига, това е МАН-ТА-ЛИ-ТЕ-ТА…!

… Сутринта децата как ме разсмяха, ако знаете, щото отидох при тях и казах: които имат баби и дедовци или лели и чичовци в България и искат довечера да ги видят по телевизията, да им махнат. И те като наскачАха пред камерите, като почнАха да махат с ръце, да викат “бабо, дедо”… (смее се) …Ние имахме среща с еврейските общности преди малко. Помолих ги да помислят за една сцена, където те да плащат наема (смях), където да могат нашите деца и всички вие, които имате мероприятия, да се правят… щот те доста неща поискаха от мене, викам сега да ви питам и аз нещо, да видим кой сега ще си удържи по-първи на обещанието… Така че съм на ваше разположение.

– Светлозар Момчилов, в-к “България сега”: С какво мислите, че българите в Северна Америка биха били полезни на България? Естествено, до тоя подходящ момент, за който вие говорите, когато те евентуално биха се върнали в България?

ББ: Тази седмица външният министър ще има доста срещи с българската общност в Северна Америка. Кога хората се чувстват спокойни? От едната страна, когато престъпността е в нормалните граници, сиреч има наказуемост, и когато има финансово-икономическа обстановка, която да носи по-високи доходи. Миграцията на хората е след парите – там, където могат да изкарат повече пари… Но нашта икономика през тея двайсет години така е конструирана, че тя е един вид съпътстваща икономика на чуждите инвестиции, които са дошли. Много пъти съм го казвал: какво най-напред беше приватизирано или в какво се изразяват най-много чуждите инвестиции? В ЕРП-тата, където всъщност стоиш на електромера на човека, във ВИК-тата, където му стоиш на водомера, в мобилните оператори, където му стоиш на телефона, в моловете, където му стоиш на чантата за пазар, в енергийните проекти, където всъщност са подписани така договорите, че от евтиния ток на “Козлодуй” да компенсираме компаниите, които са дошли в България, които изнасят парите обратно към компаниите си майки. Е, от какво да се получат пари и откъде да се храни икономиката и съответно държавата? …С какво най-много ние се хвалиме, като кажеме за България нещо? С геостратегическото й положение – че сме държава на кръстопът. Ми като сме държава на кръстопът, ще си направим магистралите, ше си направим пристанищата, ще си направим летищата, ще си направим контейнери и терминали, ще направим зона за високи технологии и те парите ще си дойдат в държавата във вид на такси, във вид на концентрация. Ние точно обратното сме правили през всичките тези години. Нито една магистрала, сринати пристанища, летищата половината затворени..

– Няма и полети! – подвикват в залата.

ББ: Няма и полети… Дет се вика с продажбата на “Балкан”, това е най-уникалната продажба в света – продаваш нещо, като добавяш 40 милиона долара към него! … Или примерно насипното пристанище в Бургас! Взимаме заем от японската банка, за да направиме пристанище за “Кремиковци”, което го продаваме за 1 долар! Звучи като виц, но това е истината. И сега ние трябва да преодолееме всичко това, да направим икономиката пак да изкарва пари….България следващото, освен геостратегическо положение, има най-плодородната земя и най-екологично чиста може би в момента в Европа. А след 20 години или 10 дори, проблемът на човечеството ще бъде водата и храната. Не петролът, храната и водата! И аз истински се надявам генералният секретар на ООН да потвърди, че догодина ще дойде в България. Това ще бъде темата, по която ще натискам най-много – България да се превърне в земеделското…тъй като ние имаме най-добрата земя, най-трудолюбив народ, с една дума – с инвестиции и техника ние можеме тези милиони декари пустееща земя, които имаме, да храниме и света със нея.

– Как ще финансирате тези проекти? Щото тука чухме, че от множеството европари, отпуснати за този вид проекти, няма нищо налице.

ББ: … В земеделието това, което говорим, прекрасно място да дойдат не само израелците, след два дена имам среща и с китайския премиер. По същия начин ще му бъдат поставени нещата. Има държави, които разполагат с огромни финансови средства и няма къде да ги инвестират. А не забравяйте, че България е държавата с най-ниски данъци в Европа. Така че това са местата, откъдето ще се финансират тези проекти….

– Какво направихте с визите и кога българите ще пътуват свободно до Америка?

ББ: Може би щеше да се ускори този процес, ако навреме бяхме въвели биометричните данни. То и сега, така негласно, американското посолство се старае да издава, особено за бизнеса, за хора, които са познати, десетгодишни визи. Което горе-долу е приемливо, щото ходиш веднъж на десет години. Но аз се надявам, че ако така продължаваме да работим и да се виждат видимо…, защото неформално тук в Ню Йорк почти всички шефове на служби в Щатите ще дойдат да ме видят. И там още веднъж тоя въпрос ще им бъде поставен… Защото догодина ние ще влеземе в Шенгенското пространство, живот и здраве, а за Щатите да пътуваме с виза – не е правилно!

… Аз се надявам ние да бъдеме по-дълго, щото за следващите не гарантирам как ще се справят! Така че…Мисля, че народът трябва да оцени и ще оцени това, което се прави! … Аз съм убеден, че в следващите години и съдебната система ще работи по-добре, прокуратурата започна да работи по-добре, вече доста съдилища дават нормални…работят нормално. Мисля, че много по-добрите хора са на наша страна в тази система и нещата ще се наредят.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.