Home » Избрано

За година 9 хил. млади образовани българи са напуснали

2010.08.03 Няма коментари
Spread the love

За година около 9 хил. българи с квалификация са напуснали страната и са намерили реализация в чужбина, сочат данни на Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество (АРГО).

Тази информация изнесе във вторник председателят на асоциацията Даниел Панчев, който ръководи проект “Заедно срещу младежката безработица”, съобщава Медиапул.

Панчев посочи, че има трайна тенденция младите хора все по-трудно да си намират първа работа, а липсата на реализация принуждава голяма част от тях да работят в сивия сектор на минимална заплата, без трудови договори и осигуровки.

Липсата на възможности за реализация на младите хора води до увеличаване на апатията и демотивацията им.

Към юни безработните младежи до 29 години у нас са над 60 хил. души. Делът на младежите без квалификация и специалност е 64.8%, а с основно и по-ниско образование са половината – 52.1% от всички безработни младежи.

В България младежката безработица е 25 %, което е близо до средните за ЕС стойности – 20%.

Общо около 5 милиона са безработните млади европейци, а много от останалите работят временно или заемат длъжност, която е под квалификацията им.

Проект “Заедно срещу младежката безработица” е финансиран по европейската програма “Младежта в действие” и ще продължи от юли до октомври т.г. Той ще привлече млади хора от шест страни от региона – Словакия, Словения, Унгария, Турция, Люксембург и България.

Те ще участват в обучение в България, на което ще бъдат представени проблемите и възможностите в борбата с безработицата, както и уменията за младите хора при кандидатстване на работа.

Ще бъде създадена онлайн платформа за възможностите, които се предоставят на младите хора като обяви за работа и стажове, информация за европейските програми “Учене през целия живот” и “Младежта в действие”.

Източник: Кафене.нет
http://kafene.net/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.