Home » Избрано

Вчера М.Димитров поиска оставката на Б.Димитров, днес Б.Димитров го нарече лилипут

2010.08.18 Няма коментари
Spread the love

Ето и продължението на вчерашната тема: Американец и канадец купили българско гражданство

ДА УВОЛНИМ ЗАЕДНО БОЖИДАР ДИМИТРОВ

Автор: Мартин Димитров

За последните 20 години има само един министър, който се обърна към собствения си народ с думите „шибан народ“. След това не само че не подаде оставка, а ходи по медиите да обяснява, че тези думи не били обидни и не означавали това, което ние си мислим, а – друго нещо.

Положението би било смешно, ако не беше трагично. Подобни неща си позволяват хора, които страдат от тежко самозабравяне – смятат, че всичко им е позволено. Точно такъв случай е и Божидар Димитров. Но това е тест за цялото ни общество, и за политици и за медии и за граждани. Ще ги търпим ли такива. Ще стоим ли безучастни към такива безобразия.

Може ли такъв човек да представлява България?! Да бъде министър?! Да отговаря за българите в чужбина?! Ние българите мазохисти ли сме да продължаваме да търпим такова поведение!

Нека заедно да уволним Божидар Димитров!

Източник: http://www.martindimitrov.com

––––––––-

Божидар Димитров: И Илия Павлов стана американски гражданин срещу 1 млн. долара

Даниела Големинова и Станислава Пирчева от БНР разговаряха с Божидар Димитров

Не става дума за комерсиализация, финикийски знаци и наша практика, а по-скоро ние влизаме в световната практика за заслуги към нацията и държавата да се дава гражданство, заяви в предаването „12+3“ министърът за българите зад граница Божидар Димитров във връзка с публикации, че американец и канадец са получили българско гражданство, след като са направили дарение в размер на около 100 000 евро всеки. „Разбира се, не масово, на всеки, който има пари, а за всеки, който има нужда от гражданство“, каза Димитров. Според него това са единствените два случая и те са от месеца април, а сега журналистите само са ги извадили наяве, защото през август няма новини. „Двамата са женени за българки, те могат да си получат и по редовен път българското гражданство, просто трябва да изчакат 3 години брак. Има такава клауза – женен за български гражданин придобива гражданство след 3 години брак. Беше 5 години, но го намалихме на 3. Смятахме, че брак, който е издържал 3 години, ще просъществува вечно. Шегувам се, разбира се“, добави той.
Министърът уточни, че не са правени промени в законодателната база за придобиване на гражданство срещу дарение. „Това е тълкуване на чл.16 от Закона за българското гражданство, където се казва, че за особени заслуги … към нацията и държавата ще се дава българско гражданство. Този член действа от 2002 г. и по него десетки чужденци вече са получили българско гражданство“, посочи той. Според него по-голямата част от тези хора са спортисти. „При това силно се съмнявам, че футболистите, които са получили, а те са масата, имат някакви особени заслуги за развитието на българския футбол, знаете на какво дередже е. Но борци, в интерес на истината, като Назарян … са ни носили олимпийски или медали от световни първенства. И аз забелязах, че при правителството на тристранната коалиция един сърбин, живеещ в България, бизнесмен, е получил българско гражданство срещу дарение от 100 000 лв. Закупил е картини, които е искала да купи Националната галерия, но министерството на културата не е имало пари. И затова решихме да го приложим за културно-исторически обекти – за реставрация на крепостни стени на един град, за църкви, манастири и т. н. И от април досега има само два случая. Имайте предвид, че гражданство не се дава автоматично, защото веднага възникват и съмнения – ама ислямски фундаменталисти какво им пречи да платят 100 000 евро. Но не е така. Значи, първо, не го давам аз, както погрешно смята някой“, добави Димитров. Той се съгласи, че не може по този начин всеки, който има проблеми с правосъдната система в своята страна, да плати някаква сума и да получи българско гражданство. „Сигурно сте забелязали – дори и „Mediapool“, която не може да се смята за много благосклонно настроена към моята личност, е отбелязала, че всички желаещи ще преминават проверка през МВР и ДАНС, като ще се проверяват внимателно не само нашите масиви с информация, но и на съответната държава, а и на международните институции. Предварително всеки от желаещите – тези двамата бяха предупредени, че ще минат през такава проверка и те се съгласиха. Неслучайно много запитвания имаше и след това, но никой повече не е дошъл, защото очевидно желаещите са решили, че няма да издържат на една такава проверка“, обясни министърът.
С новия закон, който приехме през април месец, чакането за българско гражданство ще бъде една година за всички, посочи той. „Махнахме посредниците, на които трябваще да се плаща, и въведохме срок от една година, а трябва да Ви кажа, че ще бъде и по-малко от една година“, каза още Димитров. Той отрече, че държавата започва да събира пари вместо посредниците. „Има такава практика в целия цивилизован демократичен свят, не мога да разбера защо трябва да се делим от съвременния цивилизован демократичен свят. С какво сме по-лоши от американците, с какво сме по-лоши от канадците?“, пита той. Министърът се съгласи, че е нарушен законът, след като двамата чужди граждани са имали по-къс брак с българките от изисквания от закона. „Но САЩ, искам да Ви напомня, че не приеха в кандидат-президентската кампания 1 000 долара от Илия Павлов. Върнаха му чека, тъй като там, в техните масиви, излизали някакви лоши работи за него. Но приеха 1 млн. долара и той стана американски гражданин. И не само той“, категоричен бе министърът.
Смятам, че Мартин Димитров час по-скоро трябва да се оттегли от ръководството на СДС, посочи Божидар Димитров във връзка с изказване на лидера на политическата сила, в което той на свой ред иска оттеглянето му от министерския пост. „Той окончателно загроби тази организация, която на последните избори имаше в цялата страна по-малко гласове, отколкото аз имах само в един окръг“, твърди министърът.
Не се страхувам от определения и за всеки, който е слушал стенограмата от разговора ми с Вашата колежка, е ясно, че въобще не сме говорили за българския народ, смята той по повод собственото си изказване от преди няколко седмици, в което квалифицира народа по нецензурен начин. „Говорихме за група археолози, група анонимни археолози и аз няма да вляза в тази игра да приема Вашето тълкуване и на Мартин Димитров за това, което съм казал. Аз не мога да кажа лоши неща за българския народ, тъй като 30 годни или 40 правя и съм обвиняван, между другото, точно в обратните неща … Какво иска един политически лилипут като Мартин Димитров поне за мен не е проблем“, категоричен бе Димитров.
Има ли морален привкус в решението за получаване на гражданство за особени заслуги или то е прагматичен начин за попълване на държавния бюджет и към кого бихме могли да се обърнем за консултация по въпроса, какви други мотиви са водили министъра при вземането на решението, особена заслуга ли е даряването на 100 000 евро и кой има право да тълкува закона в този смисъл, колко са чакащите за българско гражданство в момента и преди една година, колко са приетите молби за гражданство в България и в Румъния, колко институции се занимават с въпросите за българското гражданство и кои са те, какъв е масовият профил на кандидата за българско гражданство и каква част от получилите го остават да живеят в България, както и може ли един един английски министър да си позволи речника на Божидар Димитров можете да чуете в звуковия файл с интервюто с него (линк)

Източник: http://www.bnr.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.