Home » Е-Списание

Прессъобщение на посолството на Р.България в САЩ

2010.08.11 Няма коментари
Spread the love

Извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ

Елена Поптодорова връчи акредитивните си писма на президента Барак Обама

На официална церемония в Белия дом новият извънреден и пълномощен посланик на Република България в САЩ Елена Поптодорова връчи акредитивните си писма на президента Барак Обама.

В последвалия между двамата разговор бяха обсъдени въпроси от общия дневен ред, както и теми от взаимен интерес. Посланик Поптодорова подчерта близките съюзнически отношения между двете държави и посочи приоритетните области в двустранните отношения: безвизово пътуване за българските граждани в САЩ, нарастване на американските инвестиции у нас, включително в областта на енергетиката, и сътрудничеството в областта на регионалната и международната сигурност.

От своя страна президентът Обама даде висока оценка на двустранните отношения, надхвърлили 100-годишна дипломатическа история и достигнали безпрецедентна стойност днес, когато приятелството между двете страни е по-близко от всякога. Той отбеляза ценния принос на България към международните операции за повишаване на сигурността и стабилността, в защита на общите ни ценности. Съгласи се с необходимостта от още по-солидно развитие на икономическите отношения и очерта общите усилия и в бъдеще за утвърждаване на върховенството на закона и основните права на човека.

Президентът Обама и посланик Поптодорова изразиха общото очакване на срещата на най-високо равнище на НАТО в Лисабон през ноември да се приеме политическия документ за изграждане на системата за противоракетна отбрана на Алианса, която ще даде повече сигурност на народите, защитени от нея.

По повод официалното встъпване в длъжност на българския посланик, заместник-помощник държавният секретар за Европа и Евразия Памела Куанруд направи официално изявление:
„Радостни сме, че Елена Поптодорова се завръща във Вашингтон като посланик на страната си. Нейната енергия, ентусиазъм, добре преценка и умения да създава и поддържа контакти са превъзходни и тя ще даде нов тласък на вече отличните ни двустранни отношения.
Имаме близки и продуктивни отношения с България, а правителството предприема решителни стъпки в области като международната сигурност, върховенството на закона, регионалното сътрудничество, особено в ЮИЕ. Ценим също усилията на България за по-голяма енергийна диверсификация и прозрачност. Убедена съм, че сътрудничеството ни ще се задълбочи – с посланик Поптодорова във Вашингтон и посланик Уорлик в София разполагаме с много силен екип.

Вашингтон, 11 август 2010 г.

PoptodorovaObama20100810

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.