Home » Избрано

Койте милее за живота си, да не закача ТИМ!

2010.08.26 Няма коментари
Spread the love
 

 

В България журналистите живеят твърде опасно. Захванеш ли се да пишеш срещу олигарсите, може да си изпатиш, пише Юрген Рот. Особено, ако решиш да пишеш срещу варненската групировка ТИМ, четем в новата книга на Рот.
 
Тази година на германския книжен пазар излезе книгата на германския разследващ журналист Юрген Рот “Гангстерска икономика”. Предлагаме Ви шеста част от свързаните с България пасажи:

През октомври 2009 г. към главната редакторка на един от независмите интернет-портали в България, занимавали се критично с варненската групировка ТИМ, бяха отправени заплахи, напомня Юрген Рот.

От една страна се чуваше заканата: “Ще ви отрежем главите!”, от друга предложението: “Ако престанете да се занимавате с темата, ще получите голямо финансово обезщетение.”

Да се захванеш с “тъмните сили”…

Антон Луков, главен редактор на всекидневника “Черноморие” и собственик на онлайн-изданието “Днес” бе нападнат брутално през 2003 година, четем още в книгата на Рот.

По този повод тогава вестник “Капитал” писа, че един от мотивите за нападението са статии на Луков, публикувани в неговото издание. Журналистът е писал например, че много варненци обвиняват кмета на морската столица във връзки с организираната престъпност, публикувал е и материали за връзките между политици и мафиоти.

Антон Луков е набит мъж, и всъщност човек не би могъл да си помисли, че можеш да се справиш лесно с него, пише Рот. “Счупиха ми китките, избиха ми зъбите. Зъбите – сигурно, за да мълча, а ръцете – най-вероятно, за да спра да пиша”, казва Луков.

Той самият предполага, че зад нападението се крие групировката ТИМ. Полицията обаче не е водила разследване по случая, казва Луков.

По повод обвиненията на Луков Иво Каменов, един от шефовете на ТИМ, казва пред германския разследващ журналист следното: “Той е бивш борец и е добре сложен. Такъв мъж не можеш да го натрошиш с бой. Той самият се гордее, че е бил съученик на Георги Милев, който беше застрелян.”

Във Варна никой няма да отрече, че Луков е странна птица, но и никой не би премълчал, че е бил пребит. И все пак в България той не е първият журналист, който е бил заплашван и нападнат, тъй като се е захванал с “тъмните сили”. Други журналисти дори са заплащали с живота си, пише Юрген Рот.

В началото на септември 2007 година една журналистка от Варна решила да пише за групировката ТИМ. Когато научил за това, нейният шеф взел да си скубе косите и спрял публикацията.

Опасност дебне отвсякъде…

Германският разследващ журналист дава и още един пример за реакциите на варненската групировка по повод медийния интерес към нея. Една журналистка от Шумен, която решила да се разрови из потайностите на ТИМ, също имала неприятни преживявания.

“В редакцията ни дойдоха адвокати. Юридически погледнато моето разследване не нарушаваше ничии права. Те просто дадоха солидна сума пари на главния редактор, за да спре публикуването на материала ми. Твърдо убедена съм, че шефовете на ТИМ са забранили тази публикация”, казва тя пред Юрген Рот.

В статията на журналистката от Шумен е ставало въпрос за неин колега, който също е разследвал дейността на варненската групировка. Той бил заплашен със смърт, четем в книгата “Гангстерска икономика”.

 

Източник: Дойче Веле 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.