Home » Избрано

Протест срещу циганската престъпност

2010.07.31 Няма коментари
Spread the love

Шествието тръгна от НДК; воеводите от ВМРО също участват в него.

Шествие „Равни права, равни задължения” като протест срещу безнаказаната циганска престъпност започна в София. То тръгна в 12,00 от пилоните до НДК и ще се води от роднини и близки на убития Борислав Райнов. В протеста участва и ВМРО. Войводите са убедени, че ако държавата не започне да полага целенасочени и продължителни усилия за социализация на циганите у нас, проблемът скоро ще започне да се възприема като етнически.

Междувременно ВМРО открива и приемна в сградата си на „Пиротска” 5, в която пострадали от циганската престъпност могат да получат правен съвет и съдействие . Данните и предложенията ще бъдат обобщени и предложени на всички компетентни български институции. ВМРО отдавна събира информация за случаи на циганския произвол и предлага конкретни решения. Само в последния месец те предложиха две решения: на проблема с циганските сметки за вода в Сливен, и с т. нар. виетнамски общежития в София.

По темата съществува обществено лицемерие и съзнателен отказ от назоваване на действителността с истинските й имена. А проблем има – и той вече не е битов, не е съседски, не е личностен. Не е дори и само криминален, съощават от пресцентъра на ВМРО.

„Гардиън” защитава 16 млн цигани в Европа

Европейският съюз прилага двоен стандарт спрямо циганите. Едно е отношението, когато се говори за техните права в страни от Източна Европа и друго към западната част.

Това обвинение отправи в. „Гардиън” в своя статия по повод масовото изгонване на роми от Франция. Атакуват се и промени в законодателството на различни страни, които дискриминират циганите.
Правозащитници разкритикуваха ЕС за това, че не обръща внимание на истинските проблеми, които на първо място карат най-голямото етническо малцинство в Европа да мигрира и предпочита да не критикува страните за нарушаването както на националните, така и на европейските закони в отношението спрямо циганите.
Критиките се появиха, след като Франция обяви, че ще задържи и депортира нелегалните ромски имигранти и ще унищожи стотици ромски лагери.
Междувременно стана ясно, че градските власти на Копенхаген са потърсили помощ от датското правителство за депортирането на около 400 цигани, а шведската полиция е изгонила роми в нарушение на законодателството на страната и това на ЕС, съобщава агенция „Фокус”.
В Белгия 700 роми бяха прогонени от Фландрия и принудени да се установят във френскоговорящата Валония.
Италия, която през 2008 г. обяви извънредно положение заради ромите и изгони хиляди от тях, главно от Румъния и България, продължава да прилага тази политика и до днес.
Германия е в процес на репатриране на хиляди ромски деца и младежи в Косово, въпреки предупрежденията, че там ги очаква дискриминация, лоши условия на живот, липса на достъп до образование и езикови проблеми, защото много от тях са родени в Германия и не говорят сръбски или албански.
В източноевропейските страни-членки на ЕС, като Чехия, Унгария, Словакия, Румъния и България, има множество случаи на широкоразпространена дискриминация срещу ромите, включително физически нападения, които се приемат за нещо нормално.
„Амнести интернешънъл” обяви, че ЕС не обръща внимание на „сериозното нарушаване на човешки права” спрямо циганите в Европа, които по някои данни вече са около 16 млн.

http://frognews.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.