Home » Избрано

Българите – кисели, недоволни, нещастни

2010.07.08 Няма коментари
Spread the love

Българите сме най-киселата нация в Европа. Ние сме най-нещастните и недоволни европейци, сочи изследване на ценностите “European Social Survey” /ЕSS/, проведено през 2008 – 2009 година сред 43 000 души от 21 европейски страни.

То бе представено в БТА от доц. д.-р Марин Паунов, автор на книгата “Ценностите на българите – съвременен портрет на европейски фон”.

Ние, българите, се чувстваме щастливи само 2 пъти седмично, посочи Паунов. Най-недоволни сме и от живота си, и от работата. Отчаяни почти като нас са унгарците, словаците, естонците и поляците.

На другия полюс на швейцарците, ирландците и холандците, които всеки ден изпитват радост и удовлетворение. От живота като цяло са доволни и датчаните, финландците и шведите.

У нас е най-ниско доверието към политиците, полицията, съдебната власт и демокрацията като цяло, сочи още изследването.

Ние живеем с нагласата, че трябва да се грижим предимно за себе си и семейството и сме силно привързани към традициите и своята сигурност. Същевременно сме най-малко склонни да приемаме промените, както и сами да се променяме. Най-силно любим статуквото.

Вероятната причина, според доц. Паунов е, че живеем от десетилетия в среда на несигурност.

Ценностите ни са в тотална криза и причините за това не са от вчера, корените са още в османското владичество, периода на соца и в прехода от последните 20 години, посочи той.

http://kafene.net/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.