Home » Е-Списание

Заетостта в САЩ остава непроменена, безработицата голяма

2010.03.05 Няма коментари
Spread the love

Надеждите, че ключовите резултати от Националното бюро по статистика на заетостта в САЩ  за февруари могат да покажат, че икономиката е на път към възстановяване  не се оправдаха силно.

Инвеститорите очакваха с нетърпение данните за заетостта в САЩ днес, защото това е един от най-важните отчети за пазарите и може да даде ясни индикации за възстановяването на  водещата икономика в света.

Безработицата за изминалия месец е останала на същото ниво, както през януари – 9.7%, научи www.Eurochicago.com. Общата бройка на лицата без работа в САЩ е 14,9 милиона (в цифрата не  включени селскостопанските работници).

Отчита се, че числото на безработните, все пак е намаляло с 36,000 лица, но в общата бройката не се взимат в предвид 2,5 милиона американци (с 476,000 повече от една година по-рано), които въобще не са търсили работа в рамките на последните 4 седмици в бюрата за труда. От тях половината въобще са престанали да си търсят работа, защото не вярват, че при тези условия могат да си намерят подходяща.

Нивата на безработицата сред основните групи от населението са следните:

–        мъже (10,0%),

–        жени (8,0%),

–        бели (8,8%),

–        черни (15,8%),

–        испаноговорящи (12,4%)

–        азиатци (8,4%).

–        тийнейджъри (25%),

Заетостта е намаляла в строителството, но се счита, че зимните бури и тежките условия може да са причината за това. През февруари, услугите и временната заетост са помогнали да се добавят 48000 нови работни места. Заетостта в здравеопазването също запазва възходящата си тенденция.

Броят на дългосрочно безработните (останали без работа преди повече от половин година) е без особено изменение и е на нивото от декември 2009-та 6,1 милиона. Както Eurochicago.com вече съобщи в статията си Новите сиромаси в САЩ, това са най-големите нива от 1948 г. (от самото начало на тази статистика). Вижте графиката:

Средните почасови доходи на работниците (без супервайзъри и администратори) за  последния месец са се повишили с 3 цента и така средната часовата ставка в САЩ е достигнала $18.93, което се равнява приблизително на 36,000 долара годишно.

Едно от най-гледаните клипчета в YouTube по темата:

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.