Home » Е-Списание

Новите сиромаси в САЩ

2010.02.22 Няма коментари
Spread the love

През януари 2010 г. Бюрото по статистика на САЩ отчете 6.3 милиона американци, които са били без работа за шест или повече месеци, както www.Eurochicago.com вече посочи тук. Това е най-голямата цифра, откакто правителството е започнало да води отчет (от 1948 година). Броят на дългосрочно незаетите е над два пъти по-голям в сравнение дори с най-лошия период до сега. Убедете се сами от илюстрацията:

LongTermUnempl

Приблизително 2,7 милиона американци ще загубят държавните помощи по безработица преди края на април, освен ако Конгресът не приеме предложението на администрацията на Обама да се удължи периодът на плащанията.
Под заглавие «Новите бедняци: Милиони се сблъскват с многогодишна безработица» (THE NEW POOR: Millions of Unemployed Face Years Without Jobs) Ню Йорк Таймс, ни представя анализ на невижданата до днес в САЩ дългосрочна безработица.
Милиони американци, останали без работа и изхарчили спестявания си, наближават края на своите обезщетения за безработица. Наричат ги новите сиромаси – хора свикнали с удобствата на живота на средната класа, които сега разчитат на социални помощи за първи път в живота си, но… потенциално за години напред.
Експерти доказват, че икономиката се нуждае от 100,000 нови работни места всеки следващ месец, за да абсорбира новоосвободената работна сила. С повече от 15 милиона души безработни официално, дори и при такова енергично възстановяване, най-вероятно огромен брой американци ще бъдат без работа в продължение на години.
В същото време, финансовата криза се отрази и на отпусканите пари за малкия бизнес, за новооткрити фирми и за иновации, които са основните източници на нови работни места.
Последните икономически показатели сочат положителни тенденции, но гледайки графиката по-горе се питаме, кога състоянието на пазара на труда ще успее да се върне към средностатистическите си нива? Не изтъня ли много пословичната американска средна класа? Какви ще са последствията от това?

www.Eurochicago.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.