2024-04-16

1 thought on “Сред 20-те най-мизерни градове в САЩ, Чикаго е на 10-то място

  1. Пет от шестте най-бедни региона в Европейския съюз се намират в България.

    Това показват данни от проучване на Евростат.

    Северозападният регион у нас, в който влизат областите Видин, Враца и Монтана е най-бедният в съюза.

    Първенец в проучването е Централен Лондон, където брутният вътрешен продукт на глава от населението е на стойност 334% от средния за Евросъюза, а у нас този процент е едва 26%.

    След Северозападния български район в класацията по бедност се нарежда румънски регион в североизточната част на страната (27%) и българските Северен централен (27%), Южен централен (27%), Югоизточен (31%), Североизточен (32%).

    Проучване на европейската статистическа служба показва, че разделението между западните и източните страни в ЕС се увеличава.

    Според изследването 20-те най-бедни региона в съюза се намират в България, Румъния, Полша и Унгария – все бивши комунистически страни, които се присъединиха към евроблока през 2004 или 2007 година, съобщава Ройтерс.

    В същото време региони в Германия, Холандия, Дания и Великобритания доминират в списъка с най-проспериращите области в ЕС.

    Люксембург е вторият най-богат регион в съюза, следван от Брюксел и Хамбург. Чешката столица Прага заема четвъртото място и е единственият регион от Централна Европа, който успява да се класира в Топ 20 на най-проспериращите региони.

    Богатството на даден регион ще бъде важен фактор при разпределяне на финансирането от бюджета на ЕС, който в момента е на стойност 125 милиарда годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *