Home » Избрано

Монополът Кръстева–Пеевски ще ликвидира медиите, в които няма цензура!

2010.02.27 Един коментар
Spread the love

Отворено писмо до „Репортери без граници”

Пишем ви това писмо, защото искаме да ви информираме за сериозни нарушения на свободата на словото в страната членка на ЕС – България.

От последната ни среща в България през 2008 г. настъпиха сериозни изменения, които засягат както възможността на журналистите да пишат без цензура, така и разпространителската политика на свободни издания на медийния пазар.

Проблемът настъпи с идването на власт на медийна групировка, свързана с бившата директорка на “Български тотализатор” Ирена Кръстева и синът й Дилян Пеевски.

В края на 2008 г. тя започна поетапно да изкупува издания. Неофициално още тогава се твърдеше, че финансирането идва от и от структури, свързани с партията ДПС. Погазването на всякакви права на журналистите започна още тогава. Първо се въведоха негласни правила, че не може да се пише нищо срещу тогавашният премиер на България Сергей Станишев, както и партията, която той представлява – БСП. Подобни условия важаха и за партията ДПС. Тази политика на журналистичекска диктатура важеше за изданията на Ирена Кръстева и Дилян Пеевски (по настоящем – депутат от ДПС) – вестниците “Монитор”, “Телеграф”, “Политика”, а по-късно и “Експрес”, който вече е ликвидиран и прекръстен на “Засада”.

Колеги – журналисти държим да ви информираме за случващото се в България,

защото сме убедени, че ако не се вземат мерки, свободата на словото в страната ни ще бъде унищожена.

В продължение на няколко години ние бяхме свидетели как са спирани разследвания, касаещи злоупотреби за милиони, свързани със структурите на БСП и ДПС. Беше въведена и практиката всяка вечер главните редактори на описаните по-горе издания да се явяват лично в кабинета на Ирена Кръстева и Дилян Пеевски с предварително напечатани страници от вестниците, които трябваше да излязат на следващия ден. Ако случайно дадена публикация не съвпадаше с издателската политика на Ирена Кръстева, страницата “падаше” и се налагаше да бъде написван нов материал, вече по-удобен.

В продължение на месеци от периода януари – юли 2009 бяха свалени редица разследвания, които биха могли да допринесат за промяна в страната.

Бяха покрити също така разследвания за източване на европейски фондове, публикации, свързвани с тайни партийни каси.

В повечето от случаите на самите журналисти не бяха давани никакви обяснения за това каква е причината материалите да бъдат спрени.

Още по-опасна бе и тенденцията за автоцензура, която самите колеги от тези издания започнаха да си налагат.

До влизането във власт на сегашния премиер Бойко Борисов на журналистите, работещи в медиите на Ирена Кръстева бе забрането дори да пишат името му в предизборните публикации, според издаденото разпореждане той трябваше да бъде споменаван само като “столичния кмет”. Тези няколко примера, за дават представа за това, което се случва в част от основните печатни медии в България.

След изборите и избирането на премиера Бойко Борисов ситуацията в отразяването на събития, свързани с него, се промени в обратна насока. Бяха издадени нови разпореждания, според които за него не може да се пишат негативни материали.

Сваляни са страници дори ако Делян Пеевски не е харесал снимка на премиера Бойко Борисов, защото на нея изглеждал намръщен.

Към момента групировката на Ирена Кръстева притежава всекидневниците Монитор, Телеграф, Меридиан мач, Засада, седмичника Политика, имат дялово участие и в седмичника Уикенд, както и в провинциалните ежедневници Борба, Нов глас, Янтра днес и Черноморски фар, както и телевизиите ББТ и ТВ7. Водят се преговори за закупуването и на други медии.

С това се създава медиен картгел, които притиска останалите всеакидневници  чрез  разпространителските си фирми.

Искаме да ви алармираме за това, което се случва и да помолим за помощ и разследване.

Преди две седмици беше учреден медиен консорциум “Сдружение съюз на вестникарите и разпространителите на печатни издания”. В него членуват вестниците под контрола на тандема Пеевски- Кръстева.

Новата организация е оповестена като сдружение, но на практика в нея членуват само издания, близки до издателската групировка на Пеевски. Там са и няколко разпространителски агенции, които продават преференциално  изданията на трупировката..

Вече са получавани сигнали от провинцията, че по-малки разпространителски фирми са били рекетирани да не поръчват други издания, освен тези, свързани със самата медийна групировка.

Председател на новоучредения медиен консорциум е Дилян Пеевски, в него влизат още главният секретар на медийната му групировка Яни Янев, главният редактор на седмичника “Уикенд”, както и главният редактор на “Черноморски фар Галентин Влахов, Въпреки, че декларират, че новосъзданеният консорциум е от различни медии, на практика той включва само издания, свързани с групировката на Ирена Кръстева и Дилян Пеевски, както и с разпространителските им фирми. Вече има постъпили оплаквания в “Комисията за конкуренцията” за това, че разпространителски фирми, свързани с групировката, умишлено не продават издания на медии, на които собственици не са Дилян Пеевски и Ирена Кръстева.

По този начин се ограничава тотално възможността за свободни медии. Нашето опасение е, че малкото останали необвързани издания ще бъдат притиснати финансово и няма да могат да съществуват заради рекета на монополистите.

Молбата ни е да ни помогнете, за да не се ограничава свободата на словото в България. Опасенията ни са, че това, което се случва в момента, е траен процес и има опасност след време много медиите, в които сега няма цензура, да бъдат ликвидирани.

Група български журналисти, борещи се за свободата на словото

One Comment »

  • Скандално said:

    […] Маги Халваджиян най – после повдигна завесата над чутовния скандал между фирмата му „Глобал филмс“ и Би Ти Ви, който доведе до сваляне от ефир на две от най – гледаните предавания – „Господари на ефира“ и „Пълна лудница“. На пресконференция продуцентът призна, че причината да разтрогне договори си с медията са зачестилите им опити да налагат цензура. […]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.