2024-04-26

3 thoughts on “Евродепутати: Продадохте ли онази фирма, г-жо Желева?

  1. Бъдещето на българският кандидат под въпрос след враждебно изслушване

    „ИЮ Обзървър“

    Бъдещето на българският кандидат за комисар Румяна Желева виси на косъм, след като евродепутатите избраха да питат Жозе Мануел Барозу дали тя е излъгала за собствеността й върху една определена компания.

    По време на публичното изслушване, което трябваше да провери дали Желева е компетентна да стане комисар по хуманитарната помощ, видимо нервната 40-годишна жена заяви, че е невинна и покани депутатите да отидат в родния й град Бургас, за да изяснят проблема с местните власти.

    Отговорите й на конкретни въпроси, като например какво се е объркало при опитите на ООН да защити цивилните в Конго, не успяха да впечатлят много членове на ЕП.

    „Бях наистина разочарована. Тя не даде ясен и конкретен анализ“, обясни Тийс Бергман депутат от Групата на социалистите.

    Желева остава най-слабото звено на Барозу

    „Юропиън войс“

    Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева не успя да обори твърденията, че е слабото звено в новия състав на Европейската комисия. Желева трябваше да разсее съмненията за конфликт на интереси и критиките, че няма необходимия опит за еврокомисар, отговарящ за хуманитарната помощ. Тя не успя да стори това, а изслушването премина в изострен тон.

    Което и твърдение да е вярно, Желева си навреди, като не отговори директно на въпроса. В началното си обръщение тя не спомена нищо за обвиненията и избегна няколко конкретни въпроса. Най-накрая тя категорично отрече, че все още притежава компанията, след като беше притисната с въпрос от холандската евродепутатка от групата на зелените Джудит Сарджентини. Това беше един от редките случаи, в които евродепутат проявява такова упорство в търсене на отговор от кандидат за еврокомисар по време на изслушване.

    Дори без това обвинение Желева щеше да си има проблеми по самата материя на длъжността, за която кандидатства. Ако бъде одобрена, тя ще отговаря за реакцията на Европейския съюз както на природни, така и на причинени от човека бедствия. Нейният портфейл е съвсем нов, досега функциите му бяха разпределени между други комисари. Бившата външна министърка си беше научила добре огромния списък с имена и съкращения на европейските институции, но въпреки това не звучеше убедително.

    Тя отговаряше неясно и несвързано и отговорите й често пъти бяха прекъсвани от председателя на Европейския парламент заради просрочено време. Блудкавите фрази валяха на парцали: „Човешките права са много важна част от нашата дискусия“, „Трябва да засилим сътрудничеството със страните членки“, „Хуманитарната помощ, както знаете, се основава на нуждите“ и „Трябва да бъдем много активни там, където се налага“.

    Пиперливо изслушване на нестабилен модернизатор

    „Файненшъл таймс“

    Румяна Желева трябваше да се бори във вторник, за да докаже качествата си за поста еврокомисар по хуманитарната помощ и реагирането на кризи под порой от въпроси от евродепутати за финансовите й действия и тези на съпруга й.

    Изслушването стана доста пиперливо, когато български евродепутат обвини Желева за описаното в биографията й, на което номинираната за еврокомисар й отвърна с покана да дойде в родния й град и да прегледа съдебните решения.

    Първоначално Желева не успя да отговори ясно за фирмата и прехвърли евродепутатите да търсят отговори от съответните български власти. „В България имаме институции… и те са проверили всичко“, каза тя, след което добави: „Всичко е ОК според законите в България.“

    Драмата ескалира, когато председателстващият заседанието се отклони от протокола и позволи на евродепутата Антония Първанова да говори през събралите се. След което тя заяви, че Желева продължава да бъде собственик на 60% от преименуваната „Глобал консулт“.

    „Не съм собственик на „Глобал консулт“ и не знам откъде имате тази информация“, отговори Желева.

    Желева в мъчителна отбрана на изслушването

    „Берлинер моргенпост“

    Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева изпадна в режим на обяснения при своето изслушване пред Европейския парламент.

    От седмици европейските медии пишат за предполагаема замесеност на Желева и съпруга й в нелегални дела. Запитана от няколко евродепутати, дали е спазила предписанията за прозрачност, 40-годишната българка веднага зае отбранителна позиция. Комисията не била местото за тези въпроси, а само за онези, засягащи бъдещите й задачи задачи като еврокомисар.

    Наблюдатели смятаха номинацията й почти за провалена. Сега парламентът ще провери сведенията за Желева, преди да се произнесе.

    Европарламентът ще разследва бизнес връзките на Желева

    ДПА

    Европейският парламент реши да провери бизнес връзките на „противоречивия български кандидат за еврокомисар“, след като депутати я обвиниха в прикриване на финансови интереси.

    Решението бе взето по време на бурно заседание за изслушване на консерватора Желева, на което българският кандидат се сблъска с няколко депутати, включително със сънародничката си либерал Антония Първанова.

    Номинираната българска еврокомисарка под кръстосан огън

    „Франкфуртер алгемайне цайтунг“

    При изслушването в Европарламента на номинираната еврокомисарка за хуманитарна помощ – българката Румяна Желева – се стигна до ожесточена размяна на удари. Още преди началото на заседанието срещу Желева, член на партийното семейство на християндемократите и в момента външен министър на страната си, бяха изнесени информации, че съпругът й работи за банка, която вероятно имала връзки с организираната престъпност. В изслушването централна роля изигра обвинението, че като евродепутат в периода 2007-2009 г. не е декларирала бизнес дейност.

    Българският евродепутат от Либералите Антония Първанова упрекна Желева, че в автобиографията си е подала грешни дати за дейността си като мениджър на фирмата „Глобал консулт“. Тя извършвала тази дейност до април 2009 г., което според българското законодателство не е съвместимо със статута й на депутат. В залата се размахваха и български документи, които трябваше да разсеят тези обвинения.

    Желева се опита да представи обвиненията като лична атака от Първанова, въпреки че и други депутати повдигнаха въпроса. Тя и съпругът й никога не биха си позволили нещо нередно, обвиненията били „напълно неоснователни“. Българска парламентарна комисия установила, че всичките й дейности били декларирани коректно. „Няма никакъм конфликт на интереси“. За парламента тя била събрала всички документи.
    По време на мандата й в европарламента фирмата „Глобал консулт“ не извършвала никаква дейност, а днес тя не била нито собственик, нито мениджър. Първанова обаче каза, че фирмата била продадена, но Желева все още притежавала 60%. Председателят на комисията, френският депутат от Зелените Ева Жоли, сложи край на дискусията с указанието, че хора от комисията ще се опитат да изяснят въпроса.

    Българската еврокомисарка се клати

    „Ханделсблат“

    Номинираната еврокомисарка за помощите за развитие Румяна Желева трябва да се страхува за бъдещия си пост. При изслушването си в Европейския парламент българската бе подложена на масивен натиск. М ного депутати я обвиниха, че е премълчала детайли за страничните си дейности през 2008 и 2009 г. и така нарушила европейските предписания.

    Румяна Желева отрича да е подала неверни данни в официалната си биография. Парламентът обаче би могъл да накара шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу да смени българската комисарка. Затова 736-те представители могат да заплашат Барозу с отхвърляне на целия му екип идната седмицата, тъй като парламентът гласува комисията само анблок. Отделните кандидати формално не могат да бъдат отхвърлени.

    Съпротивата срещу отделни кандидати не бива да се приема несериозно. Преди 5 години парламентът принуди Барозу да смени италианския кандидат, а на унгарския да даде друг ресор. Дали и този път ще се стигне до същото, ще решат следващата седмица парламентарните групи в Страсбург.

    Българският външен министър Желева беше атакувана от социалисти и либерали от своята страна, защото вероятно е премълчала дяловата си собственост в консултантската фирма „Глобал консулт“. Освен това в обръщение е и подозрението, че съпругът й е имал бизнес контакти с мафията. Желева решително се противопоставя: „Всички тези обвинения срещу моя съпруг или мен са напълно неоснователни“.

    Назначението на еврокомисарка стои на ръба

    „Ди велт“

    Номинираната еврокомисарка Румяна Желева попадна под ожесточен огън на изслушването си в комисията по развитие на Европейския парламент. Малко преди заседанието „Фанйненшъл таймс Дойчланд“ съобщи, че Желева е премълчала част от своите финансови интереси и странични дейности. Според български съдебни документи Желева е била от юни 2006 до април 2009 г. управител и акционер на консултантска компания, но не го е посочила в деклапацията си за финансови интереси.

    Желева е смятана за близък довереник на българския премиер Борисов, чиято партия ГЕРБ е във вертикален полет от създаването си през 2007 г. През юли 2009 г. ГЕРБ спечели парламентарните избори, Желева беше назначена за външен министър, но постът трябваше да послужи само като междинна спирка към Брюксел.

    От седмици европейски медии съобщават за предполагаема замесеност на Желева и съпруга й в незаконни дела. Попитана от няколко членове на комисията, дали е спазила предписанията за прозрачност, 40-годишната българка веднага зае отбранителна поза. На въпрос на холандската депутатка от Зелените Джудит Саргентини, дали е декларирала продажбата на дела си от фирмата, Желева реагира видимо нервно.

    Българската депутатка Антония Първанова представи документ, според който Желева все още държи 60% от споменатата консултантска компания. Наблюдатели смятат кандидатурата на Желева почти за провалена. Сега Европейският парламент ще провери информациите за нея, преди да се произнесе за кандидатурата й.

  2. Румяна Желева е единствената, нападната от собствената си страна кандидатка за еврокомисар, заяви Иван Костов в кулоарите на парламента, съобщи БТА. Желева е трябвало да отдели много повече време за подготовката си за изслушването й вчера в Европарламента, коментира съпредседателят на „Синята коалиция“. На въпрос как оценява представянето на Желева Костов каза, че това е „труден и тежък дебат за нея“.

    Според Костов Желева е трябвало да предвиди въпросите, да отговаря конкретно и да реагира правилно. По-сериозната подготовка Желева е трябвало да насочи към персоналните атаки срещу нея и семейството й, допълни Костов.

    Костов определи като недостойна за цялата ни страна организираната атака срещу кандидата ни за еврокомисар. „Не ни прави чест на всички нас“, подчерта лидерът на ДC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *