Home » Авторски страници

Българските събития на XX век – дайте своите предложения за последната седмица

2010.01.30 Няма коментари
Spread the love

На специалния сайт на БНТ е обявено:  Кои събития промениха живота ни през изминалия век – решавате Вие! Гледайте Българските събития на ХХ век всеки четвъртък по БНТ 1, БНТ Сат и онлайн на адрес vek.bnt.bg.

Ето какво избраха гласувалите до сега български зрители:

Българското военно събитие на ХХ век

1. Дойранската епопея – 36,04%

2. Падането на Одрин 1913 – 24,36%

3. Подвигът на Димитър Списаревски 1943 г. – 12,48%

————————

Българското научно постижение на XX век

Шестият сърдечен тон е българското научно постижение на XX век, избрано от зрителите с 57,18 процента. Откритиването на Шестия сърдечен тон е първото голямо откритие на българската медицина, известен като „Феномена на века”. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев – 1974 год.

Ето и останалите резултати от зрителското гласуване:

Lactobacillus bulgaricus – 5.12 %

Първият български самолет – 2.36 %

————————–

Българското културно събитие на XX век

Зрителите определиха българското оперно чудо за българското културно събитие на XX век с 29,26 процента. На второ място те поставиха полета на една българска народна песен в Космоса – „Делю хайдутин” с 18,10%, а на трето място с 12,52% е класиран уникалният художествен стил на Владимир Димитров – Майстора.

————————–

Революции в бита на българина през XX век

Зрителите определиха чушкопека за битовата революция на XX век с 25.51 процента. На второ място те поставиха електричеството с 16.17%, а на трето място с 13.44% са класирани телевизията и радиото.

————————–

Българското политическо събитие за XX век

Най-значимото българско политическо събитие за XX век е 09.09.1944 г. Изборът на зрителите бе определен с 24,29 %. На второ място зрителският вот постави Спасяването на българските евреи с 22,03 %. Независимостта на България 1908 г. бе подредена трета с 13,87 %.

————————–

Българското спортно събитие на ХХ век

Драматичното покоряване на Еверест през 1984 година, при което загина алпинистът Христо Проданов, бе избрано от зрителите на БНТ 1 и БНТ Сат за “Българското спортно събитие на ХХ век” с 19.96 %. След него се наредиха триумфът на българските футболни национали в САЩ през 1994 година с 16.85 % и световният рекорд на Стефка Костадинова от 1987 година с малко повече от 14%.

—————————-

Българската любовна история на XX век

“Понякога ще идвам във съня ти, като нечакан и неискан гостенин…” Така започва едно от най-разтърсващите стихотворения в историята на българската литература, с което броени часове преди смъртта си Никола Вапцаров се прощава със своята съпруга и любима Бойка. Безсмъртната любов на Вапцаров към неговата Бойка бе избрана от зрителите за най-вълнуващата българска любовна история на XX век. Тя събра 31.67 % от гласовете. На второ място зрителският вот постави любовта на Раде Маркович и Невена Коканова с 16.76 %, а на трето – невъзможната любов на Яворов към Мина – с 12.78 %.

—————————-

Българският строеж на 20 век

Българското строително архитектурно събитие на ХХ век е Димитровград. То събра 60,69% от гласовете. На второ място със 7,98% е АЕЦ „Козлодуй”, а на трето място се нареди СУ „Св. Климент Охридски” с 5.50%.

——————————

Предстоят да се определят през тази седмица:

Атентатите на 20 век

– Солунските атентати, 1903 г.

– Убийството на Александър Стамболийски, 1923 г.

– Покушението срещу цар Борис ІІІ в Арабаконак, 1925 г.

– Атентатът в „Св. Неделя”, 1925 г.

– Атентатът в Бургтеатер, 1925 г.

– Убийството на Гео Милев, 1925 г.

– Атентатът в Марсилия, 1934 г.

– Убийството на Георги Марков, 1978 г.

– Турските атентати, 1984-1985 г.

– Убийството на Андрей Луканов, 1996 г.

А в следващата седмица:

Българските абсурди и куриози на 20 век

….

Абсурдите и куриозите все още не са определени – ето защо www.Eurochicago.com Ви предлага да дадете като коментар под статията или да ни изпратите на редакционния ни имейл ваши предложения, които да бъдат гласувани от зрителите следващата седмица. Редакцията обещава, че абсолютно всички ваши предложения ще бъдат изпратени в БНТ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.