Home » Е-Списание

НИКУЛДЕН

2009.12.05 Няма коментари
Spread the love


Днес 6 декември е Никулден – ДЕН НА СВЕТИ НИКОЛАЙ, архиепископ Мирлийски, Чудотворец

Един от големите празници в народния ни календар – Никулден, именници са всички, кръстени Никола, Николина, Ненка и Нина.
Според статистиката Николай е най-разпространеното име в България. В превод то означава „побеждаващ“.


Житие на Св.Николай

На 6-ти декември умира епископът на Мира – Николай Мирликийски, най-популярният светец на християнската църква, почитан от всички религии и езичници като Чудотворец, повелител на морските стихии, покровител на моряците и рибарите. Още в детството си Св.Николай е пример на добродетелност и аскетизъм. През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. След избирането му за епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му дела непрестанно се множат. По време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк. Популярни са и други чудодейни епизоди със светеца, които чрез разказите на моряците придобиват голяма популярност. Св.Николай завършил тихо и блажено земния си живот през 342 г.на 62- годишна възраст.Погребан е в катедралата на град Мир. След смъртта тялото му останало нетленно и излъчвало струи на благодатни изцеления и чудеса. През 1099 г. мощите му били пренесени в гр.Бари, Италия, където в негова памет се устройват специални църковни тържества в продължение на няколко дни. Християнският култ към Св. Никола възниква и се разпостранява в пределите на Византийската империя през VІІІ – ІХ век, а от там в страните на Западна Европа. Векове наред църквата отбелязва празника на Св.Никола с тържествено богослужение.

Никулден е голям зимен празник, честван сред всички българи. Според народохристиянския мит за подялбата на света, на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони, както и на морските ветрове. Според митовете, свети Никола разлюлява и спира морските ветрове, ходи по моретата, и ако има някакъв кораб в беда, го спасява. Светецът е покровител на моряците и рибарите, освен това помага на младите хора да се оженят. Празникът е в чест на морската стихия, на моретата, реките и езерата. Преданията гласят, че св. Никола спасил една гемия от потъване, като запушил дупката й с риба. Затова на трапезата шаранът трябва да бъде основното ястие. „На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе.“ В тази връзка съществуват още много поверия, свързани с приготвянето на празничния рибник. Според тях рибата трябва да е с люспи, тъй като голият шаран „е на бедност.
Рибникът – шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Рибникът се пече в пещ, заедно с обредните хлябове – по два за всеки дом. Рибникът и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът и взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Погледнат отгоре, рибникът прилича на обредните хлябове – с шарки от тестени ивици. Някога хората са го пекли под връшник. Както костите на гергьовското агне, така и костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича „кръхче“, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: постни сърми, варена царевица, жито, чушки, боб заради коледните пости. Разрешава се вино.
В някои райони на Никулден се извършват обичаи и обреди, наричани служба, наместник, оброк или курбан. В тях св. Никола приема функциите на семеен или родов закрилник, стопанин-пазител на дома, семейството и имота.

Рецепта за пълнен шаран
Продукти:
1 голям шаран
100 мл олио
125 г ориз
4 глави кромид лук
400 мл топла вода
смлян черен пипер
червен пипер
Приготвяне
• Шаранът се почиства от люспите, вътрешностите, измива се хубаво в студена вода.
• След което се подсушава и се посолява отвън и отвътре.
• Намазва се с олио и се оставя да престои малко.
• В това време лукът се нарязва на филийки и се запържва в олиото.
• Прибавя се оризът и се запържва отново.
• Сместа се разбърква и се добавят подправките.
• Изсипва се в огнеупорна тава и се сипва водата.
• Прави се „гнездо“ и в него се слага шаранът.
• Фурната се загрява на 180-200 С.
• Шаранът се пече 30 минути.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.