Home » Авторски страници

Депутатът от Атака, г-н Венцислав Лаков, специално за сънародниците в Чикаго

2009.12.22 Няма коментари
Spread the love

“Сега, 20 години по-късно, имаме шанс да тръгнем по верния път”

“Основният проблем на България, според мен, е в липсата на държавност”.

“Изпълненията на експосланика ни в САЩ с бюлетините приличат на холивудска комедия”

Интервю на  Симеон Гаспаров (Чикаго)

venci-cecka


Визитка:

Венцислав Лаков е роден през 1962 г. в София. Средното си образование завършва в столичната Първа гимназия. След отбиване на военната си служба следва българска филология и журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Дипломира се като журналист през 1989 г. Работил е като репортер и редактор във вестниците „Свободен народ”, „Демокрация”, „Експрес”, „24 часа”, „Стандарт”, „Монитор” и др.  От 2006 г. е зам.-главен редактор на в. „Атака”.

На последните парламентарни избори става депутат от Атака от 6-ти Врачански многомандатен район. Член е на парламентарната комисия по външна политика и отбрана. Женен, с една дъщеря.

– Г-н Лаков, на последните парламентарни избори проведени в Чикаго, партия Атака бе една от спечелилите най-много гласове, сред българските емигранти. На какво според вас се дължи, тази популярност сред нашата емиграция в Чикаго?

– Според данните които имам, на парламентарните избори партия Атака е на трето място сред избирателите, гласували в САЩ. Трети сме по вот и в Чикаго – след ГЕРБ и Синята коалиция. При това бяхме свидетели на невиждана избирателна активност – близо 7 000 българи отидоха до урните. Доброто представяне на Атака според мен се дължи на основното й политическо послание – тя е патриотична, родолюбива партия, която поставя България над всичко. Същото отношение към Родината имат и много от българските емигранти, особено от по-старото поколение. Именно патриотизмът, а не криворазбраният слугинаж пред ЕС и САЩ, демонстриран от предишните управляващи, мотивира голяма част от избирателите да гласуват за Атака. Не зная как е било зад океана, но в България хората бяха отвратени от далавераджийското управление на тройната коалиция и затова предпочетоха ГЕРБ и Атака. И двете партии са млади и не са обременени с негативи от предишно участие във властта. За доброто ни представяне на изборите определено най-голяма роля има лидерът на формацията Волен Сидеров. Със своята харизматичност, прямота и красноречие той печели симпатиите на хората.

– Как партия Атака би могла да се сработи с българската емиграция? Имате ли конкретна платформа за сътрудничество с българите извън страната?

– Партия Атака е отворена към всички българи, които споделят вижданията и принципите ни. Програмата и дейността на партията са в интернет на адрес www.ataka.bg. Вестник „Атака” също излиза в електронен вариант всеки ден на адрес www.vestnikataka.com.

Партията се ангажира с проблемите на сънародниците ни зад граница. От няколко години наши делегации редовно посещават Западните покрайнини и се застъпват за правата на българите там. Изпращаме литература, периодика на сънародниците ни. Една от политическите цели на Атака е справедливото обезщетяване на наследниците на тракийските бежанци от страна на Турция. Настояваме Анкара да плати най сетне онези 10 млрд. долара, които дължи на България по силата на Ангорския договор от 1925 г. Атака се бори и за признаване на геноцида над българите от Турция за всичките 500 години на робството.

Като млада партия обаче все още нямаме структури сред емигрантската общност в Америка. Надяваме се това да стане в близките години. За популяризирането на партията голяма роля имат и двамата евродепутати на Атака Димитър Стоянов и Слави Бинев. Освен контакти със сродни политически формации зад граница, двамата са в постоянни контакти и с българските емигранти.

– Като каква партия бихте определили партия Атака – патриотична или националистична?

– Хайде да не слагаме традиционните клишета. В България нито дясното е дясно, нито лявото –ляво, центърът пък хич го няма. БСП например, управляваше с крайно дясна програма, въпреки се легитимира като лява партия. Либерализмът на ДПС и НДСВ пък се изразяваше главно в либералното присвояване на държавните и обществени фондове.

Политическите противници се опитват и сега да пришият на Атака етикет на неофашистка и ултра дясна партия. Това са празни спекулации – партии с идеология, сходна на нашата управляват например в Италия и Швейцария. Атака е партията на обикновените българи, които милеят за България.

– В България има ли етнически проблеми и ако има, в какво се изразяват те?

– Основният проблем на България, според мен, е в липсата на държавност. Именно липсата на държавност позволява да се толерират едни етнически групи за сметка на други. Циганите в пловдивското гето Столипиново, а и в големите цигански квартали в градовете, например, от години не плащат сметките си за ток и вода. Така е, защото партиите ухажват циганските гласоподаватели. Това е за сметка на редовните потребители, които са българи и покриват загубите. Пак заради липса на държавност в цели министерства и общински администрации, управлявани от ДПС, българският език бе заменен с турски. Сега научаваме за злоупотребите за милиарди левове, извършени от предишните управляващи, които са станали именно заради погазването на закона и двойните стандарти, което пак е липса на държавност. С това се обяснява както организираната, така и битовата престъпност у нас. Законът трябва да бъде еднакъв за всички и да се спазва от всички

– Според вас редно ли е българи, живели повече от 2 или 3 години извън страната, да имат право да гласуват?

– Редно е всички български граждани да имат право да гласуват, но в България. АТАКА е за премахване на гласуването зад граница, защото в последните години станахме свидетели на чудовищни манипулации, главно в изселническите секции в Турция. След като Външно министерство не можа да осъществи ефективен контрол и да организира изборния процес в чужбина,  порочната практика на подмяна на вота зад граница трябва да бъде преустановена. А България не е богата държава, която да може да финансира присъствието на наблюдатели в секциите в чужбина. Атака е и против наложилия се „изборен туризъм”, при който кервани с автобуси от Анадола пристигат у нас, за да упражнят изселниците правото си на глас. Това са избиратели, докарвани под строй от ДПС и Анкара. Много от тях дори не знаят български. Не искаме такива хора да определят бъдещето на страната ни. С риск да ми се разсърдят някои от вашите читатели, мисля, че не е редно животът на хората в България да се определя с гласовете на хора извън България.

Затова при изготвянето на новото изборно законодателство ще настояваме да няма секции в чужбина или те да бъдат ограничени само в посолствата и мисиите ни. Тепърва започват дискусиите какъв да е избирателният кодекс на държавата.

– България, успя да се спаси от ада, през който преминаха страните от бивша Югославия, на какво, според вас се дължи това?

– На толерантността на българските граждани, които стотици години са доказвали търпимостта си към различните етноси. И на някои геополитически фактори, разбира се.

– Америка, която все още е расово разделена, успя да издигне чернокож президент. Мислите ли, че някой ден ще се роди и Българския Обама, излязъл например от някои от софийските предградия, населени с роми като Факултета, Филиповци и т.н.?

– Не вярвам, че нашенският Обама от Филиповци ще се роди скоро. Защото самите цигани не правят нищо за интегрирането си в гражданското общество. Стотици ромски фондации „усвояват” средствата за това приобщаване, но парите всъщност се крадат от ограничен кръг цигански босове и партийни лидери. Финансовият спекулант Сорос бе автор на идеята за „Десетилетието на ромското включване”. В тази инициатива държавата направи мъртвородени програми и наля милиони левове. Парите пак бяха изкрадени, ограничен брой цигански семейства се уредиха с безплатни мезонети срещу символичен наем. Жилищата им обаче съвсем скоро отново се превърнаха в бордеи. Атака е за заличаване на циганските гета, които раждат престъпност и сеят наркомания. Затова ще се радвам, ако българският Обама не се роди във Факултета.

– Вашата партия би ли подкрепила подобен кандидат?

– Това е хипотетичен въпрос, на който не може да се отговори сега. Не е важно кого ще подкрепи АТАКА. Важното е България след две години да има своя достоен президент, който да реабилитира институцията на държавния глава. Защото агент Гоце срина авторитета на президентската институция с политическото си акушерство, с връзките с българските олигарси, със слугинажа си към Доган. Ако щете и с чистото бракониерство, с което предизвика международен скандал, отстрелвайки защитен архар при визитата си в Узбекистан.

– Неотдавна се разрази скандал, във Външното министерство, по повод опорочаване на изборните резултати, следствие на което  бяха уволнени посланиците ни в Турция и САЩ. Какъв е вашият коментар по този повод и какъв е извода от случилото се?

– Атака бе партията която инициира парламентарното разследване за опорочаването на изборите. Създадена беше временна анкетна комисия, която да провери нарушенията. Тя бе оглавена от депутата от АТАКА – известният юрист Явор Нотев. В доклада си пред парламента комисията констатира страхотни нарушения предимно в Турция, които поставят под съмнение законното избиране на няколко депутати от ДПС.

Страхотен скандал предизвика и информацията, че бюлетините от Вашингтон били изхвърлени буквално на боклука. Историята прилича на холивудска екшън комедия: мъжът на чистачката на посолството изхвърлил чувала с бюлетините, последвало преследване на боклукчийския камион към сметището и неуспешен опит бюлетините да бъдат намерени. Смешно е, но това е подигравка с вота на избирателите, да не говорим, че сега не е ясно дали са верни оповестените резултати от гласуването.

Затова АТАКА и ГЕРБ настояха посланиците ни в Турция – Бранимир Младенов и в САЩ – Лъчезар Петков да бъдат отзовани. Последва светкавична реакция на президента Георги Първанов, който първоначално отказа да издаде указите за отзоваване. Гоце обаче се уплаши, че ще сложи още една черна точка в политическата си биография и след много обяснения прие да отзове дипломатите. И двамата посланици са от „връзкарската квота” в МВнР, но под натиска на общественото мнение бяха принудени да подадат оставка. Скандалният Лъчезар Петков междувременно си позволи да не зачете волята на българския парламент и  не се яви да бъде изслушан от анкетната комисия.

– Според вас, има ли особености на Българската демокрация? И ако има в какво се изразяват те?

– Особеност е, че в момента сме олигархична демокрация – шепа хора успяха да станат свръх богати на гърба на обикновените българи. Без труд, без качества – само чрез далавери и политически протекции. Друга характерна черта е, че шуробаджанашкият принцип продължава да действа. Надявам се това да се промени, но е необходимо доста време, за да постигнем истинска демокрация. Атака работи именно за такова народовластие.

– Преди 20 години България пое по нов път на управление. Как вие бихте обобщили това време, не само като политик, но и действащ журналист, отразявал пряко, тази най-нова глава от историята на страната.

– Нашето поколение стана жертва на прехода. Имахме големи надежди, които бяха провалени от клиентелисти, кариеристи и обикновени мошеници. Така че, слагам поколението на 40-50-годишните в графата „лост дженерейшън”. Тъжно е, но е факт. Едва сега – 20 години по-късно, с новото управление, имаме отново шанс нещата да тръгнат в правилната посока. Дано това се случи, времето ще покаже.

venci-boiko

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.