Home » Авторски страници

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ КЛУБ “36+14” – ЧИКАГО

2009.09.28 Няма коментари
Spread the love

На 4 октомври 2009 година в Чикаго в Pavilion Apartments ще се открият единадесетите по ред „Български дни в Чикаго”. На тази дата ще се съберат 36 обществено ангажирани и 14 функционално участника (наречени накратко “Клуб 36+14”), които ще дискутират темата “За състоянието на българската нация по света”. Този семинар се организира от Българо-Американската Асоциация в сътрудничество с Държавната Агенция за Българите в чужбина и Български партньорски организации. На вниманието на българската общност в Чикаго представяме участниците в семинара.

Д-Р ВИОЛЕТА СИМОВ
Патрон на Единадесетите български дни в Чикаго. Сред най-утвърдените имена на българската имиграция. Те е популярен специалист по вътрешни болести и акушер -гинекология. С безспорен професионален авторитет и достижения в американските медицински среди. Номинации за приноси в областта на хуманитарната дейност в Чикаго. Известна със своята благотворителна дейност в областта на духовното развитие на общността ни. Единствената у нас жена – носителка на най-високото отличие, давано от Светия синод. Дарител и спонсор, инициатор и поддръжник на различни хуманни, духовни и образователни инициативи сред общността ни в Чикаго. В нейните ръце е стоял не веднъж и не един човешки живот и тя съумява да го задържи и върне у човека. Нейното присъствие сред нас ни прави и по-сигурни в дните си и по-добри едни към други. Нейният такт и прозрение, авторитет и духовна сила са изглаждали не един конфликт и недоразумение сред общността ни.

КИНА БЪГОВСКА
Художник и журналист. Член на СБХ и СБЖ. Член на американската ARC Gallery. Председател на Българо-Американския Център за културно наследство в Чикаго. Преподавател в американски колежи. С много самостоятелни изложби и награди в България и САЩ. Сред основателите на българската преса в Чикаго /в. „България”/ през 2001 година. Също така и на БАА през 2002-а, през същата година изографисва и иконите на Апостолския фриз в БПЦ „Св. Иван Рилски – Чудотворец”. Художествен редактор на в. „България 21 век” от 2003 г. Носител на наградата от международната експозиция в Маями „Жени в изкуството” през 2004 г. Изпълнителен директор на в. „Старт Чикаго” от 2005 г. Създател на Арт -студио „Владимир Димитров – Майстора” през 2006 г. Инициатор за създаването на Българо-Американския Център за културно наследство през 2008 г. Представител на Чикаго във всичките до 2009-та г. пет` световни срещи на българските медии – София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна/Бургас,

ПРОФ. Д-Р НИКОЛА ЧАРАКЧИЕВ
Основен двигател в дейността на Българо-Американската Асоциация от създаването й до сега. Човек с изключителен организаторски и управленчески опит.
От 1999 г. работи по проблемите на системите за масово обслужване, която дейност продължава и понастоящем. През септември 2001 година в Чикаго създава “Български научен център”, а през януари 2002 година извършва изключително полезна работа и при създаването на първата в Чикаго “Българо-Американска асоциация”, чийто секретар е от тогава до сега. Сътрудничи на издаваните в Чикаго вестници “България” и “България 21 век” и на “Държавна агенция за българите в чужбина”. От .2002 създава седмично он лайн издание “Български новини от Чикаго”. През октомври 2004 година организира провеждането на Фестивал “Български дни в Чикаго”. От 2005 година е член на редколегията на списание “Родознание”. Създава „Методика за издирване на личности в Интернет”. Периодично депозира български вестници и списания, издавани в Чикаго и САЩ, в Народна библиотека “Кирил и Методи” в София. Създава архив на българската имиграция в Чикаго, който предава в Централен държавен архив – София през 2005 г. Награден е с “Българин на годината в САЩ” (2006 и 2007) на МИА – Солт Лейк Сити. Има над 150 публикации на технически и социални теми.

ДИНКО ДИНЕВ
Завършил Философския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, един от създателите на СДС в Стара Загора, спортист и бизнесмен, Динко Динев е от онази категория хора, които бързо и ефективно се вписват в новата обществено-икономическа среда и създават добрият модел на предприемчивия и проспериращ българин в чужбина.
Той е основателят на Българо-американската асоциация в Чикаго. Неговото име е свързано с периода на най-изразителния икономически и културен растеж на общността ни в Чикаго. Водеща фигура е и в първия център на чикагската преса – в. „България”, от екипа на който последователно след това се създават и вестниците „България 21 век”, „България сега” и „Старт”. Създател на първата футболна федерация в Чикаго, от която се родиха отборите на „Балкан” и „Славия”. Бизнесмен, дарител и спонсор на българските църкви в Чикаго, обществени организации и пр. Ръководител на много от семинарите на БАА „Актуални проблеми на българите в Чикаго” през последните години.

ЦВЕТЕЛИНА БОЙНОВСКА
Председател на Българо- – Американската Асоциация. Адвокат с неоспорим авторитет, спечелен в близо петнадесет годишната й професионална дейност в Чикаго. Адвокатският офис на Цветелина Бойновска е специализиран в Имиграционно и семейно право. Вероятно един от най-хуманните и почтени представители на специалистите в света на българските юристи. Учредител на фестивалите „Български дни в Чикаго”. Организатор на „Правните семинари за българите в Чикаго”. Автор на публицистични материали по „Американско законодателство в помощ на българските имигранти”. Под нейното ръководство Българо-Американската Асоциация се превърна в една от най-монолитните български обществени организации в чужбина – място, където вече десетилетие се работи без вътрешни брожения, разцепление и скандали, в пълно единство, с ентусиазъм и себеотрицание.

КЛИМЕНТ ВЕЛИЧКОВ
Неговите авторски и репортерски качества и опит изиграха през последното десетилетие благотворна роля за създаването на добра медийна среда, поддържаща дейността на БАА. Поставеното от него професионално начало в съвременната чикагска преса създаде своеобразен феномен – израстването на няколко изключително силни вестника в Чикаго. Член на АИПС – Световната асоциация на спортните журналисти. Бил е акредитиран представител и кореспондент на българската спортна преса на 7 летни олимпиади – „Мюнхен 72”, „Монрел 76”, „Москва 80”, „Сеул 88”, „Барселона 92”, „Атланта 96” и „Сидни 2000”. Репортер от световни първенства и турнири – „Уимбълдън” и „Медисън Скуър Гардън”, Канада, Мексико, Бразилия, Перу, Аржентина, Куба, Филипините, Нова Зеландия, Европейските страни и пр. Работил е на всички нива в спортната преса – от „дописник” до”първи зам. главен редактор” на централните вестници „Старт” и „Спорт” в България. Пръв главен редактор на вестник „България” в Чикаго през 2001 година, редактор на днешния „Старт Чикаго” и сайта „България 21 век”.

ПЕТРАНКА СТАМАТОВА
Член на борда на Българо-Американската Асоциация и Българо-Американския Център за културно наследство, където е зам. председател. Учредител и генерален спонсор на един от най-добрите български емигрантски интернет – портали в света – „Еурочикаго”. Професионална помощ и маркетинг при търговията с недвижими имоти в Чикаго. Отличава се с професионалния си почерк не само в дейността при сделките с недвижими имоти, но и с дълбоките си познания в областта на просветната и културна дейност сред децата и възрастните в имигрантските диаспори. Автор на редица ценни инициативи, организатор на културни прояви, детски игри и фестивали, човек с много опит и енергия. Сред културните събития в Чикаго, познати с нейния организаторски почерк са концертите на певицата Диана Дафова, тазгодишният летен детски фестивал посветен на спорта и изкуството и пр.

БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКИ ЦЕНТЪР ЗА ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО
Макар и най-млада тази обществена организация си създаде изключителен авторитет и популярно име за период малко повече от година. Събрала в редовете си ерудирани и талантливи българи с висока степен на образование и дарени с много таланти, този динамичен център не само запазва, но и успешно интегрира нашата духовна култура и изкуство в американската среда. Израства бързо и стабилно. Още на първия концерт, организиран в многолюдна театрална зала, дойдоха и се разкриха пред общността ни и пред американските гости неподозирани и непознати дори за нас български професионалисти в областта на музиката, естрадата, изкуството и фолклора. Центърът даде зелена улица на художествени и фото изложби, пъстри детски фестивали събрали изкуството и спорта у стотици талантливи българчета в Чикаго. Организира посещението на делегация от Държавната агенция за българите в чужбина, по време на чието гостуване се дискутира проектозаконът за българите в чужбина, бяха посетени българските училища и културни институции, актрисата Виолета Гиндева и композиторът и изпълнител Хайгашот Агасян се срещнаха със своите почитатели… Организирана беше и експозиция на уникалните фотографии от България на американския фотограф Густав Кьонинг. Центърът работи целенасочено за създаването на Български културен дом в Чикаго.

ЕЛЕКТРОНЕН САЙТ „ЕУРОЧИКАГО”
Една електронна медия, която в последно време придоби изключителна популярност. Прави се на три езика – български, английски и руски. Първа хвърля светлина на важни и интересни събития сред нашата общност в Чикаго и САЩ. Става все по-търсен източник на новини от САЩ. Успява да намери добър баланс между отделните и често пъти противоречиви мнения у своите автори. Сайтът и неговият екип, начело с основателя и неуморния репортер, редактор, анализатор, модератор и всичко каквото е необходимо още – Петър Стаматов, са и организатори и съорганизатори на редица масови прояви на българите в Чикаго. Превръща се в неоценим помощник на БАА със своята медийна подкрепа на всички мероприятия, провеждани от Асоциацията.

БЪЛГАРСКИ МУЗЕЙ В ЧИКАГО
Една невероятно издръжлива институция – съществува като птица без простор, като театър без сцена… Все още няма своя музейна сграда и експонатите му са приютени в добри български къщи при добри стопани. Това са стари и красиви национални носии, предмети от български бит през вековете, произведения на великолепни майстори на украшения и домашен уют. Събрали са ги и са ги донесли от България професионалисти (като ръководителката му Елена Табакова) главно от Русенския музей. Необикновените условия на съществувание ги карат да измислят и фантазират уникални експозиции и представи от рода на „История на хляба”, самобитни модни ревюта на български национални носии и пр. Музеят е сред секторите, към които Българо-Американската Асоциация подава ръка за помощ и съвместна дейност.

БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „ДЖОН АТАНАСОВ”
То не е най-старото, но е най-модерното и с най-добра учебна база българско училище в Чикаго. Намира се в един университетски комплекс и това позволява на учителите и децата да имат интензивен и оптимално добър учебен процес. Учителският персонал е много професионален, учебната програма е съобразена с изискванията на програмите за българските училища. Но в същото време преподавателите, сред които и директорката Боянка Иванова, имат и опита от американското училища.
Училището е познато с изключително интересната си и ползотворна извънкласна дейност. Тя спомага много за откриване и развитието на таланти и възможностите на неговите възпитаници.

Продължението четете тук – (линк).

26 септември 2009

File: Bd9e-U-KV

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.