Home » Избрано

Харесваме Обама, но не съвсем

2009.09.09 Няма коментари
Spread the love

Мнозинството европейци одобряват външната политика на американския президент Барак Обама, но неговото управление не оправдава напълно очакванията на Стария континент, според изследване, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според проучването, проведено между 1 и 12 юли в 12 европейски страни и в САЩ, подкрепата в Централна и Източна Европа за американската външна политика не се е увеличила особено, откакто Обама наследи предшественика си Джордж Буш в Белия дом.

Едва 60 на сто от хората в България, Румъния, Полша и Словакия са съгласни с външната политика на новия американски президент, което е значително по-малко от 86 на сто в Западна Европа.

Това според авторите вероятно се дължи на обезпокоителното поведение на Русия в региона. Близо 70% от европейците смятат, че Европейският съюз трябва да подпомогне сигурността на възникващите демокрации като Украйна и Грузия.

Друга възможна причина за по-слабата подкрепа за Обама в Централна и Източна Европа според авторите е популярността, с която се е ползвал президентът Буш в региона.

Много европейци са против войната в Афганистан, сочи проучването. 55 на сто от западноевропейците и 69 на сто от източноевропейците искат броят на чуждестранните войници в тази страна да бъде намален или се обявяват за пълно изтегляне.

Това настроени контрастира с плановете на сегашния американски президент да изпрати още войници.

53% на Стария континент са твърдо против използването на военна сила срещу Иран, ако дипломатическите усилия за замразяването на иранската ядрена програма се провалят. За сравнение 47 на сто от американците подкрепят военната намеса.

Добрата новина за Обама, чийто рейтинг в САЩ намаля от встъпването му в длъжност през януари, е че 77% от анкетираните в ЕС и Турция като цяло одобряват външната му политика.

При подобно проучване миналата година едва 19% изразиха подкрепа за политиката на Буш.

Както показа то, през 2008 г. европейците хранеха големи надежди за администрацията на Обама.

Като цяло управлението на Обама не отговаря на очакванията за САЩ след ерата на Буш, заключават авторите на анкетата.

Проучването беше направено по телефона в САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Турция, Румъния и България. В анкетата участваха по 1000 души от всяка страна.

 
Източник: VESTI.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.