Home » Избрано

Делян Пеевски и Росен Карадимов управляваха България

2009.08.08 Няма коментари
Spread the love

Делян Пеевски и Росен Карадимов управляваха държавата в края на нашия мандат, казва в интервю за днешния брой на в. “Труд” (Trud.bg)  бившият шеф на агенцията за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева.

“Може да ви звучи тежко днес, но двама души управляваха държавата в края на нашия мандат – Делян Пеевски и Росен Карадимов. Мисля, че никой не би трябвало да се изненадва…

Някой трябваше да назове тези факти на висок глас. Съзнавам цялата тежест на това, което казвам.”

Лечева казва, че бившият премиер Сергей Станишев не е успял да направи от правителството отбор – с ясни позиции и координирани действия. Вместо това всеки от министрите ходел на заседанията “сам за себе си, всички с различни каузи”.

“Гледах другите две партии в коалицията, НДСВ и ДПС, как действат. Те бяха железни отбори. Станишев не успя да стане капитан на нашия тим.

Неопитността му изигра лоша шега…
Просто ние не бяхме отбор. Това е истината – не бяхме отбор! Няма как да спечелиш състезанието, няма как и мъжки да го загубиш, като не си бил отбор. Всеки поединично се спасява. Както и всеки поединично водеше битката в правителството. И после битката в кампанията”, разказва Весела Лечева.

Бившата шефка на ДАМС коментира и резултата от изборите и изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган в с. Кочан по време на предизборната кампания.

“Не бива да си затваряме очите. Хората не реагираха на това, че Доган каза публично някои неща. Хората реагираха, защото всичко, което той каза, беше истина. Това доведе до високата активност на изборите”, казва тя пред “Труд”.

Всичко това – усещането как се управлява държавата, кой я управлява и защо БСП е стигнала до това положение – Лечева разказала и на президента Георги Първанов. Той обаче не я опровергал, което “ми прозвуча още по-тъжно”.

Тя е изненадана, че Сергей Станишев не е подал оставка след изборната загуба. Според нея това било задължително, “морална, мъжка постъпка”.

“Голяма грешка стори Станишев, като не го направи. Още в нощта на загубата трябваше да си подаде оставката. Пък после на конгреса пак щяха да го изберат. Но щеше да тръгне на чисто. С нов мандат, с гласовете на хората, с тяхната подкрепа”, смята Лечева и допълва, че хората, заради които БСП е загубила изборите, сега с в парламента.

“И утре, когато дойдат нови избори, пак тях ще изправим срещу хората. Ами няма да ги изберат. Ще се стопим още. Нямаше я смелостта, решителността да се наложат други фигури… Апаратът се оказа по-силен от Станишев”, възмущава се Весела Лечева.

На въпрос защо не е разговаряла с премиера по тези въпроси още докато Тройната коалиция е била на власт, тя казва, че “докато си на терена, по време на състезание, нямаш право да обсъждаш треньора и действията му. Ти го следваш. В края на състезанието правиш анализа и всичките грешки ги отчитате заедно”.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.