Home » Е-Списание

Представяме Ви: Консулът на Република България в Чикаго г-жа Лила Георгиева

2009.08.04 Един коментар
Spread the love

Вече информирахме читателите за приключилите дипломатически мандати в Чикаго на консул Александър Пейчев и на генерален консул Иван Сотиров – вижте съответно линк1 и линк2:

Днес искаме да Ви представим новия ни консул – г-жа Лила Георгиева с първо интервю на този пост.

Лила Георгиева (Чикаго 4 август 2009 г.)

В непринуден, неофициален разговор се обърнахме към нея да разкаже за себе си и за предстоящите задачи пред Генералното консулство в Чикаго.
Питахме я за първите й впечатления от града ни и за самата нея – за биографията й, къде е учила, какво образование има. Позволихме си дори един не особено коректен въпрос свързан с възрастта, а по-точно директно я попитахме: «Все още нямате 30 години – младостта предимство или недостатък е в дипломатическата работа?». Поинтересувахме се и как и къде някой може да предложи идеи за улесняване и подобряване консулското обслужване, какво ще пожелае на съгражданите ни и на нашите читатели.
Предлагаме Ви основното, което записахме, от нейните отговори:

Първо бих искала да благодаря на www.Eurochicago.com и на неговите читателите за възможността да се представя. Изпълнявам функциите на консул в Генералното консулство на Република България в Чикаго от миналия месец – и по-точно от 17 юли. От 2005 г. работя в Министерство на външните работи, в дирекция “Консулски отношения”. Преди това съм завършила СУ “Св. Климент Охридски” като бакалавър в специалност “Политология” и магистратура в “Международни политически отношения и сигурност”. Имам и семестриално завършена магистратура от Католическия университет в Лисабон по “Политически науки”. Говоря английски, френски, португалски и руски език и се опитвам да усъвършенствам своя испански и италиански език. Омъжена съм.
За първи път съм в САЩ и се радвам, че именно от Чикаго, града с най-многобройна българска общност в Америка са и първите ми впечатления. Бих искала да подчертая, че българската общност тук има много голям трудов и интелектуален потенциал и за мен е чест да работя за защита правата и интересите на сънародниците ни. Искам да Ви уверя, че консулската служба и за бъдеще ще продължи да оказва пълно съдействие в рамките на своите правомощия.
Впечатленията ми от Чикаго са за един много красив град, с разнообразни обществени и културни институти, музеи, театри и т.н.. Това, което най-много ме впечатли обаче, са жителите на Чикаго, които са усмихнати, спокойни и винаги готови да помогнат с напътствие и съвет. Интересно ми е също така преплитането от една страна, на ултрамодерния и забързан мегаполис със спокойствието, чистотата и уюта на един средно голям град. Мисля, че в тази еклектика се крие и част от чара на “ветровития град”.
Убедена съм, че с екипа на Консулството ще продължим вече постигнатите и утвърдени успешни практики при обслужването на българските граждани, а така също и ще въведем нови такива, където и когато се налага. Използвам възможността да напомня, че Генералното консулство обслужва общо 14 щата (Колорадо, Айова, Илинойс, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Южна Дакота, Охайо, Уисконсин, Уайоминг), като всички български граждани, живеещи в тях могат да се обърнат за необходимите им консулски услуги към Генералното консулство в Чикаго. Сайтът на консулството
www.bgconsulchicago.net се обновява периодично и на него може да бъде намерена много полезна информация. На имейл [email protected] могат да бъдат зададени конкретни въпроси, свързани с дадена консулска услуга или да бъде изразено мнение за получена такава. Бих искала да повторя приоритетите на консулската служба, а именно: защита правата и интересите на българските граждани и качествено консулското обслужване.
По въпроса за младостта: Младостта е условно понятие и не винаги е пряко отражение на физическите години. Човек трябва да запази качествата на младостта за да се учи и развива бързо, в същото време да се придържа към разумността на 30-те години, в които и аз навлизам, като взима решения основани на рационалността и успешно да взаимства от опита на по-възрастните.
Надявам се, че и за бъдеще с Eurochicago.com ще бъдем полезни на българите живеещи в Чикаго.
Пожелавам на читателите Ви да бъдат живи и здрави, да са упорити в постигането на мечтите си и да продължават да утвърждават доброто име на България в САЩ.


Б.Р. От свое име и от името на читателите, редакцията ни честити днешния рожден ден на г-жа Лила Георгиева (5-ти август) – пожелаваме й здраве и успехи!

One Comment »

  • Славчо Хаджийски said:

    Не познавам Лила Георгиева,но съдейки по току що прочетеното интервю, мисля, че дамата е с много висок потенциал.Освен това е млада, което значи и необременена.Сигурен съм, че тя може да се справи много успешно с мисията, която е поела.Що се отнася, до някои писания за нейното поведение в миналото на друго поприще, не мисля, че трябва да ни претеснява.Ако човек притежава нещо хубаво защо да го съхранява само за себе си, егоистично е.Желая успех на госпожата и разбира се преди всичко много здраве!