Home » Избрано

Четвъртата власт като пета колона

2009.07.22 Няма коментари
Spread the love

Автор: Иво Инджев
http://ivo.bg/

Имаше една шегичка на Радой Ралин на ръба на „политически коректния език”, както биха казали далеч от нас – на Запад:

“Арабски студент в парка целува наш крокодил.
Носталгия ли го обхвана по родния Нил?”

Нещо подобно ми хрумва, когато чета за германски колега журналист, който казал на семинар в Копривщица (на пръв поглед основателно), че най-големият ни медиен проблем е неясната собственост на медиите в България:

“Германец студено ни с(ъ)ветва за нашия прескрокодил.
Не рони ли сълза напразно, че нещо бил преоткрил?”

Досещате се – българският печат е доминиран, такъв, какъвто го описва германецът (накратко, по неговите думи: все по-жълт и по-малко достоверен) в голяма степен благодарение на германската намеса на местния пазар чрез концерна ВАЦ.

Делът на изданията на българския пазар, контролирани от концерна, е зашеметяващ. И не случайно българската журналистика е зашеметена. Както и публиката, която вацовите издания вече зашеметяват с подвацване на новия победител.

Греши колегата. Собствеността на медиите е ясна. В случая с ВАЦ е повече от ясна. Ясна е и собствеността на т.н.медийна империя, която гради една “императорка”, довчерашна държавна служителка, чието синче също разиграва държавата.

Да, има медии, чиято собственост е неясна. Ясно е кои са те. На онези, които им дърпат конците, всичко им е повече от ясно. И цялата тази яснота е всъщност истинското зло. То е не показ, но никой не смее да му се опълчи.

Перчи се като банда селски пехливани срещу “гражданчетата”, които имат наглостта да минават покрай техния мегдан. И успяват. Защото “гражданчетата”, макар и не малко на брой, не се обединяват в банди за рекет, изнудване на читатели, слушатели и зрители. Ядат бой поединично.

Имаме четвърта власт, която всъщност е пета колона, използвана за разклащане основите на демокрацията, за която вече открито ни предупреждават отвън, че може и да не оцелее.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.