Home » Избрано

Ще подпишат ли РЗС и Сините меморандума или няма…

2009.07.17 Няма коментари
Spread the love

Съобщенията от София се сменят едно след друго:


РЗС и Сините срещу общ меморандум

Синята коалиция и РЗС няма да подпишат предложения от ГЕРБ меморандум за сътрудничество, но ще подкрепят правителството на Бойко Борисов.

Синята коалиция няма да подпише меморандума, заяви съпредседателят на сините Мартин Димитров.

Твърдо ще подкрепим съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ. Ще подкрепим неговите мерки и решения, които съвпадат с политическата програма на Синята коалиция, заяви другият съпредседателят на коалицията Иван Костов.

Довечера лидерите на Синята коалицията ще представят и конкретен документ за своите решения, взети днес, както и ще останат отворени за изработване на общи позиции с ГЕРБ за парламентарно сътрудничество и конкретни политики. Приемаме меморандума по принцип, като позиция на ГЕРБ, подчерта още Костов.

Ние сме за споразумение и се надяваме, че заедно с ГЕРБ ще стигнем до съгласие по този въпрос, подчерта Мартин Димитров. Той спомена, че на такава позиция са и от ЕНП и представители на много западни правителства.

Иван Костов специално заяви, че не може да се работи по общи политики, залегнали в меморандума и даде за пример отношенията с „Атака“. Според него представителите от тази партия имат антиевропейски и антиреформаторски нагласи. Няма как да работим заедно с тях, отсече той.

РЗС не променя мнението си и ще подкрепи правителството,

съставено от Бойко Борисов, но отказваме да подпишем общ меморандум за сътрудничество със Синята коалиция и „Атака“, каза след среща с представители на ГЕРБ Димитър Абаджиев, който в предишния парламент влезе като депутат от ДСБ, но по-късно напусна партията на Иван Костов.

По волята на ГЕРБ правителството ще бъде самостоятелно и РЗС няма да бъде част от управлението, посочи Абаджиев.

Той допълни, че 180 дни ще бъдат конструктивна и подкрепяща партия, за да дадат шанс да се извършат необходимите реформи.

РЗС са предложили на ГЕРБ да се подпише двустранен меморандум, в който да се изложат приоритетите, заради които подкрепят кабинета „Борисов“. Те приемат това наше предложение и се уточнихме в понеделник в 10 ч. отново да имаме среща, посочи Абаджиев.

За нас е по-коректно всяка една от политическите партии, които ще подкрепят правителството да подпише двустранно меморандум с ГЕРБ, защото това са различни партии, каза представителят на РЗС.

По-рано днес РЗС се позова на позиция на Съюза на европейските консерватори и реформисти, които не подкрепяли идеята за подписване на съвместни документи с националистическата партия „Атака“.

Политическият съвет на партия РЗС е взел решение да се съобрази с преценката на европейските си партньори.

След като се запознаха със заявените намерения за бъдещото управление и с превода на меморандума, предложен от партия ГЕРБ, европейските консерватори заявиха, че Съюзът не подкрепя подписване на документ, страна по който е националистическа партия като Атака, и смята такива партии за неподходящи партньори заради екстремистките им възгледи, заявиха от РЗС.

Парламентарната група на консерваторите и реформистите припомнила, че отношението към подобни формации в ЕП е отрицателно, затова и нито една от парламентарните групи не е приела евродепутатите на „Атака“, които остават „самостоятелни“.

Нямаме никакви условия към меморандума и го подкрепяме безусловно, заяви председателят на „Атака“ Волен Сидеров. Аз съм човек с отговорно мислене – като кажа нещо го спазвам, каза още Сидеров.

Vesti.bg


Л.Иванов: ГЕРБ ще подпише двустранно меморандума с 3-те партии

Меморандума, който предложихме на 3-те партии – Синята коалиция, РЗС и Атака, ГЕРБ ще подпише двустранно с трите партии поотделно, а конкретиката предстои, и тя ще бъде предмет на по-нататъшните ни разговори, заяви зам.председателят на Народното събрание от квотата на ГЕРБ, Лъчезар Иванов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. Той добави, че току-що е приключил разговора и със Синята коалиция, и те ще подпишат меморандума след редакция на основния текст. Когато бъде готов, той ще бъде обсъден и публично оповестен. Малко преди това в ПГ на ГЕРБ в НС беше внесена декларацията на Синята коалиция за подкрепа на избора на правителство с мандата на ГЕРБ, подписана от съпредседателите Иван Костов и Мартин Димитров. В нея се казва, че Синята коалиция ще предостави на ГЕРБ подробно разработените управленски решения и мерки в нейната политическа програма. Те декларират, че са готови да участват в разговори между двете парламентарни групи за постигане на съгласие за парламентарно сътрудничество. От Синята коалиция ще дадат също своите предложения за изготвянето на правителствената управленска програма. /БГНЕС /

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.