Home » Избрано

В САЩ криели данни за опасността от GSM при шофиране под натиска на мобилните оператори

2009.07.21 Един коментар
Spread the love

В резултат на политически натиск американската агенция за сигурността по пътищата се е отказала да публикува данни, доказващи опасността от ползване на мобилни телефони при шофиране, пише днес в. “Ню Йорк таймс”, цитиран от АФП. От 2002 г. досега National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) е установила, че една четвърт от пътно-транспортните произшествия са причинени от говорене по GSM или писане на SMS по време на шофирането. През 2002 г. ползването на мобилен телефон от водачи на МПС е довело до 240 000 катастрофи с 955 жертви. Тези данни обаче не са били публикувани от страх, че ще разгневят Конгреса, заявява пред вестника бившият директор на NHTSA Джефри Ръндж. Според него това прикриване на действителността е ставало под натиска на мобилните оператори. Ръндж лично бил увещаван, че неговата агенция щяла да загуби финансиране от милиарди долари, ако подскаже на конгресмените да накарат щатите да забранят ползването на GSM по време на шофиране. /БГНЕС /

One Comment »

 • Pesho said:

  Есемесите повишавали риска от катастрофи 23 пъти

  Разговарянето по мобилен телефон по време на шофиране увеличава риска от катастрофа, но не толкова, колкото писане на съобщения зад волана, информира АФП.

  Според данни от доклад на Института по транспорт към Техническия университет във Вирджиния (VTTI) писането на есемеси по време на каране увеличава риска от катастрофа или ситуация, близка до катастрофа, повече от 23 пъти.

  Писането на съобщения на мобилния телефон носи най-големия риск от всички подобни опасни задачи, които отклоняват очите на водача от пътя, заключава изследването.

  Учените са изчислили, че писането на есемеси удължава в най-голяма степен времето, през което погледът е извън пътя – 4,6 сек на всеки 6 сек.

  Това е равнозначно шофьор да пропътува дължината на футболно поле с 85 км/час, без да се поглежда пътят, обясняват специалистите.

  Изследването установява, че рискът от катастрофа или подобна на нея ситуация, при набирането на номер по мобилния телефон е 2,8 пъти по-висок отколкото при “нормално” шофиране.

  Рискът е 1,3 пъти по-висок, когато само се говори или слуша събеседникът в разговор по джиесема.

  При тежкотоварните автомобили рискът е различен – той е 5,9 пъти по-висок при набиране на номер, но е по-нисък при разговаряне или слушане.

  Ако обаче става дума за писане на есемеси, рискът от катастрофа за водачите на камиони става 23,2 пъти по висок, отколкото ако управляват машината си, без да се разсейват.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.