Home » Авторски страници, българи зад граница

„144 000 минути“ – фотографска експозиция за протестите в България

2020.11.25 Няма коментари
Spread the love

„През последните близо два месеца c моя екип от Monochrome Hub Gallery – галерия за арт фотография, базирана във Валенсия, Испания, организирахме изложбата „144 000 минути“ – пише Ивайло Станев, фотограф и собственик на Monochrome Hub Gallery.

„Изложбата отразява първите 100 дни от протестите в България и в нея са включени над 100 работи от 15 известни български фотожурналисти и арт фотографи, сред които Стоян Ненов /Reuters, Николай Дойчинов /AFP, Веселин Боришев, Евгени Димитров /Bulfoto, Бедрос Халваджиян и др. Поради ограничението за събиране на хора, а и с цел повече хора от цял свят да разберат какво се случва в страната, изложбата е базирана на нашата Online Exhibition Hall и може да бъде разгледана от всяка точка на света 24/7.“ – пише още той.

ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“144 000 MINUTES” – Online експозиция в подкрепа на две  каузи:

  1. Финансова помощ за протестите в България по сметка, отворена от “Отровното трио”;
  2. Подкрепa за развитието на Академията по фотография BECA | Before Creating Academy и обучаващите се курсисти в нея.

КЪДЕ: Monochrome Hub Online Exhibition Hallhttps://www.monochrome-hub.com/collections/144000-minutes-exhibition

КОГА:  18 ноември – 31 декември 2020 г.

КУРАТОРИ: Екипът на Monochrome Hub Gallery – Валенсия, Испания.

© T. ANGELOV – SOFIA – 2020

13 гледни точки, представени като съвкупност от времеви отрязъци на случващото се в България през последните 100 дни (144 000 минути) на антиправителствени протести. Фотография с позиция и кауза – документ за времето и хората – минута, по минута, по минута…

В изложбата са представени над 100 работи от 15 български фотографи, заснети през 2020 г., по време на 100-те дни на антиправителствени протести по улиците и площадите на София. Селекцията включва репортажни и документални кадри използвани като илюстрация на събитията в много от големите европейски и световни информационни канали и медии като Reuters и Agence France Presse, както и няколко лични проекта, реализирани в типичния за авторите стил.

© B. HALVADJIAN – Streets of Sofia – 2020

Изложбата  е курирана като 13 отделни фоторазказа – документ на днешната реалност и събития. Всяка фотография, всяка запечатана минута, е своеобразен вик на недоволство, желание за промяна, носещо в себе си емоцията и заряда на моментите и хората, които отразява.

И кой друг, ако не фотографът, може да работи по-добре с времето, минутите, секундите – времето за експозиция се превръща в силна авторска позиция и така 144 000 минути.

Това е  фотографски документ и същевременно форма на духовно търсене и заявяване на всеки от авторите в опит да запечата енергията на събитията.

© S. FRANCES, Sofia 2020

Галерия Monochrome Hub има удоволствието да представи фотографите, участници в тази специална онлайн ГРУПОВА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА, озаглавена „144 000 минути“:

Пенко Скумов, Стоян Ненов /Reuters, Калин Костов, Бедрос Халваджиян, Димитър Караниколов, Ивайло Станев-Álvarez, Николай Дойчинов /AFP, Веселин Боришев, Владислав Филипов, Соломон Франсес, Анастас Търпанов, Тихомира Методиева-Тихич /Булфото, Георги Палейков /Булфото, Евгени Димитров /Булфото, Теодор Ангелов.

© S. NENOV, SOFIA 2020

Всяко произведение, включено в изложбата, може да бъде закупено в класически формат 40×50 см, в ограничено количество от само 5 колекционерски копия. Фотографиите са ръчно подписани от авторите и отговарят на всички стандарти за галерийно качество.

С всяка закупена творба се придобива оригинална документална / художествена фотография, която подкрепя общата кауза на авторите и галерията.

Всеки фотограф сам избра каузата, зад която да застане, и да посочи къде да дари приходите от продажбата на своите творби. Със средства от продажбата на своите фотографии част от авторите ще подкрепят развитието на Академията по фотография BECA | Before Creating Academy и обучаващите се курсисти в нея, а останалите фотографи даряват приходите в подкрепа на протестите в България.

© N.DOICHINOV – The night protests in Sofia

ПРИЗИВ НА КУРАТОРИТЕ:Monochrome Hub Gallery има за цел да даде широка гласност на случващото се в България. Изложбата е израз на силната позиция и съпричастност на творците и подкрепа по естествения за тях начин – чрез изкуство. Моля, разпространете информацията за експозицията, за да направим още една крачка към по-доброто бъдеще на България!”

Лице за контакт: Ивайло Станев, Monochrome Hub Gallery

Връзка към експозицията – https://www.monochrome-hub.com/collections/144000-minutes-exhibition

Ел. поща: [email protected]

© P.SKUMOV, 20 July 2020

Линк към изложбата:
https://www.monochrome-hub.com/collections/144000-minutes-exhibition

Линк към каталог на изложбата:
https://heyzine.com/flip-book/0bf15dc2f0.html#page/1

 

Monochrome Hub Gallery

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.