Home » Авторски страници, Е-Списание

Български химн, знамена и народни танци между небостъргачите в Чикаго

2020.03.02 Няма коментари
Spread the love

На 1 март 2020 г., в 12.00 местно време, в центъра на Чикаго, пред кметството на града на Дейли Плаза, прозвуча българският химн. На висок пилон, до американското знаме и до знамето на града, между небостъргачите се развя и българският трибагреник. Преди това българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев се обърна към събралите се сънародници с приветствено слово.

Така българите в мегаполиса продължиха традицията да почитат тържествено 3-ти март. В чест на 142-рата годишнина от Освобождението на България, на 28 февруари се състоя голям прием на Генералното консулство в Чикаго, в The Union League Cluв (вж. тук).

За пореден път празникът се провежда в почивен ден, което дава възможност на повече българи да присъстват. Учениците от българските училища и техните родители бяха превозени с автобуси до центъра, осигурени от спонсорите на събитието.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира отпреди повече от 60 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с тогавашния градоначалник Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско иго. Впечатлен от историята на народа ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден в Чикаго. Тази Прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти март да се издига българското знаме. Този ритуал се повтаря няколко години, но след това е забравен.

Новата емигрантска вълна, населила града и създала тук най-голямата българска общност през последните 20 години, по последни, неофициални данни наброява повече от 100 000 души. Един голям български град живее и работи тук, превърнал се в част от Америка, но в същото време търси как да съхрани и идентичността, културата и историята си.

Вижте по-долу кратък фоторепортаж от празника.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.