Home » българи зад граница, Избрано

За Конференцията в Белфаст – Образование в несигурния свят на промените

2020.02.29 Няма коментари
Spread the love

„Обединени добри практики – сигурно бъдеще в образованието в несигурния свят на промените“ – под този надслов в Белфаст, Северна Ирландия, се провежда Третата образователна конференция от 27 февруари до 1 март.

Основен организатор на проявата е Асоциация „Българска култура и образование“, Северна Ирландия. Асоциацията е създадена през 2015 г. от българи, живеещи и работещи в района, с основна цел да се открие българско училище. Това става още същата година – в Белфаст отваря врати Първото българско училище „Иван Вазов“.

От 15 ученици в началото днес възпитаниците му са вече 150, а учителите и непедагогическият персонал – 23 души. Първоначалният ентусиазъм на екипа от съмишленици с годините добива все по-професионални измерения.

Съорганизатори на образователната конференция са МОН, Асоциация „Инженери за Ирландия, Северен регион“, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Асоциацията на българските училища в чужбина и Университетът „Ълстър“, Белфаст.

Лекции и споделяне на добри практики в помощ на учителите от българските неделни училища в различни страни, но и на преподаватели в училищата на други общности, културна програма и създаване на полезни контакти – това накратко са основните цели на конференцията.

Българско училище в Белфаст „Иван Вазов“. Снимка: BG School in Northern Ireland

В последните минути преди посрещането на гостите – разговар с Валентина Стефанова, директорка на Първото българско училище „Иван Вазов“ в графство Арма.

Запис на разговора на Венета Гаврилова с Валентина Стефанова – в сайта на БНР

 

Източник: Програма “Христо Ботев” на БНР

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.