Home » Авторски страници

“Смачкана” прокурорска преписка с изтекла давност

2020.01.04 Няма коментари
Spread the love

ГД “БОЕЦ”: Как Иван Гешев „смачква“ прокурорска преписка срещу магистрат

Описаните по-долу събития се развиват през 2009 и 2010 г. Става дума за цяла прокурорско-съдебна сага, продължила дълги години, касаеща кражбата на над 1140 декара земеделска земя. В схемата за кражбата и замитането на следите са замесени магистрати – председател на районен съд, съдии, прокурори, общински служители. “БОЕЦ” разполагаме с цялата преписка и документи. Тук ще разгледаме и представим само схемата, по която цялото разследване бива вкарано в „трета глуха“, с активното участие на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев е командирован в СГП на 01.06.2009 г. БОЕЦ изискваме информация от Прокуратурата за неговите дела, споразумения и действия като прокурор, но такава ни бе отказана и в края на 2019 г. ОСЪДИХМЕ прокуратурата. А отказът е, защото ще стане ясно каква е била дейността на Гешев и с каква цел е командирован в СГП – изпълнение на поръчки и обслужване на конкретни интереси, което няма нищо общо със законността и защитата на обществените интереси. Това става видно от сключените по това време от него срамни споразумения по делото „НЕДОСЕГАЕМИТЕ“, но успоредно с това, Гешев е изпълнявал и други поръчки.

През 2009 г. до ВКП и тогавашния главен прокурор Велчев постъпва Сигнал срещу магистрати за участието им в схема за кражба на земеделски земи. Става дума за над 1140 декара земя – кражба за милиони! Сигналът е подаден и до премиера Бойко Борисов, и други институции, както е видно.

След разглеждане на сигнала, Инспекторатът към ВКП стига до извода, че в него се съдържат достатъчно данни за извършени престъпления от магистрати – бивш вече председател на районен съд, действащи съдии и т.н., и изпраща преписката на СГП по компетентност. Изключително важен момент! ИВКП отбелязват, че са събрани „достатъчно данни за образуване на досъдебно производство“ и изпращат преписката до СГП „по компетентност“. Това е така, защото към 2009 г. компетентни да разследват лица с имунитет (магистрати, депутати и т.н.) са именно СГП. Специализираната прокуратура е създадена в началото на 2012 г.

Това е постановлението на ВКП до Софийска градска прокуратура, с което им се възлага образуването на досъдебно производство. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ВКП изрично посочват, че са „събрани достатъчно данни за образуване на досъдебно производство“. Указанията им са ясни и точни, а според чл. 46, ал. 3 от НПК, те са и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! СГП трябва да образува досъбно производство, и то срещу конкретен извършител, ясно посочен.

Чл. 46 (3) (Доп. – ДВ, бр. 42 от 2015 г., изм. – ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.) Прокурор от по-горестоящата прокуратура може служебно писмено да отмени или измени постановление на прокурор от по-ниската по степен прокуратура, което не е било разгледано по съдебен ред. Неговите писмени и мотивирани указания са задължителни за тях.

КАКВО СЕ СЛУЧВА?

Командированият в СГП прокурор Иван Гешев със свое постановление, вместо да изпълни указанията на ВКП, в нарушение на НПК препраща преписката на Окръжна прокуратура в Стара Загора.

Основанието на Гешев, цитирано в постановлението, е неправилно, защото изрично в постановлението на висшестоящата прокуратура е посочено, че компетентността е на СГП! Забележете и умишлено сгрешената дата на изходящия номер на постановлението.

И всичко завършва, като омагьосаният кръг се затваря година по-късно, след като Окръжна прокуратура Стара Загора ВРЪЩА преписката на СГП по компетентност! След това всичко заглъхва и потъва.

ЗАТОВА СГП ОТКАЗА ДА НИ ПРЕДОСТАВИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ГЕШЕВ! ЗАТОВА И ИВСС ОТКАЗА ДА РАЗСЛЕДВА ГЕШЕВ, ПОРАДИ ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ.

Действията на прокурор Гешев са класически пример за умишлено „смачкване, замитане, протакане, разтакаване“ на досъдебно производство. Не можем да говорим за некомпетентност или некадърност, защото указанията на ВКП са ясни и процедурата е ясна, и всеки начинаещ прокурор би разбрал, че от него се изисква образуването на досъдебно производство и всички произтичащи от това процесуални действия. Гешев не е начинаещ и не е случаен. Действията на Гешев по възпрепятстване на търсене на наказателна отговорност на конкретно лице е и престъпление срещу правосъдието. Неговото послушание и способността и готовността му да безпроблемно да прави компромиси със своята съвест, както и да нарушава закона в защита на конкретни интереси на обвиняеми лица, го изтрелва няколко години по-късно на върха на прокуратурата.

Това е само един пример. Класически пример. Сигурно сте чували за стотици такива. Резултатът е – липса на справедливост, зверска корупция и тотален срив на доверието в съдебната система и институциите. Гешев е част от октопода, превзел държавата ни. В резултат на тези разкрития и документи, БОЕЦ сме изправени и пред още един проблем. КОЙ да сезираме сега за тези действия на Гешев? Гешев ли?

Ще сезираме едновременно българската прокуратура, Европейската комисия, главния европрокурор Лаура Кьовеши. Ще сезираме и Бойко Борисов, и Делян Пеевски, защото ТЕ си го избраха.

 

Гражданско движение “БОЕЦ”

Целият материал – ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.