Home » Авторски страници

Блажени некомпетентните, тяхно е царството днес в България

2020.01.18 Няма коментари
Spread the love

Яз. “Студена”. Снимка: БГНЕС

1. Експерт: Никой не знае колко риба има в язовир ”Студена”, ако измре ще отрови водата.

2. Ананиев: Болници са в готовност в случай на епидемия в Перник.

Това са само два елемента от трагичността на ситуацията в Перник.

1. От месец и половина пиша – всеки язовир е много сложна система. Там не бива да се допуска некомпетентно управление, защото може да доведе до катастрофични последици.

Така обикновен водопроводчик бе назначен по партийна линия да управлява преди време язовир „Тополница“ и донесе такива беди после на населените места около язовира, че за щетите само от наводненията можеше да се полегне в затвора за доста години, но май наказание нямаше. Може би защото обикновеният водопроводчик бе от партията на Хидролога на Републиката.

Когато се наруши динамичното равновесие в един язовир, там започват да текат деструктивни процеси от различно естество, той не може да функционира като система, губи системния си характер и после много трудно може да бъде върнат в състоянието си на система.

Ето защо говоря от месец и половина за опасността от екологична катастрофа с язовир “Студена”.

2. От месец и половина говоря и за опасността от епидемиологична извънредна ситуация. Перник пълзи в тази посока.

А властта е в лежерно неведение, наистина блажени са некомпетентните, тяхно е царството днес в България.

Тази трипосочна драма – водно бедствено положение, надвисваща екологична катастрофа и приближаваща се епидемиологична извънредна ситуация трябва да стресне властта!

Властта днес трябва да престане да се държи като съветската власт след Чернобил и като комунистическата ни власт след обгазяванията на Русе.

Даже нещо повече – властта не само крие истината от обществото, тя крие истината и от себе си, не иска да я види с широко затворени очи, заравя си главата в пясъка.

Животът убедително го е показал за управлението и доказал за властта – рибата започва да се вмирисва от главата, когато главата се заравя в пясъка.

Все още нищо фатално не се е случило, но ние сме на ръба на пропастта.

На ръба на пропастта, както ни учи Науката за сигурността в раздела и за управление на рисковете, са присъщи две много важни характеристики.

Първата е, че на ръба на пропастта възниква силна нелинейност между причина и следствие, въздействие и резултат. С други думи и най-малката грешна стъпчица и ти можеш да преминеш в друго агрегатно състояние.

Втората е, че на пропастта има свойството да хипнотизира, да привлича – колкото си по-близо до нея, толкова по-бързо летиш към нея.

Затова главното действащо лице при тази криза не може да бъде главният прокурор, а техни величества Професионалистът, Експертът, Ученият, Знаещият и Можещият.

Към тях, обаче, властта не се обръща.

Тя смята, че нещата се решават с пари, а ако не могат да се решат с пари, то тогава те могат да се решат с много пари.

А аз напразно от месец и половина съветвам властта да влезе в час с проблема „Перник“ и да осъзнае, че нещата се решават с акъл, а ако не може да се решават с акъл, то тогава те могат да се решават с много акъл.

 

Проф. Николай Слатински

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.